
UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğretim Programı
Bir dersin detaylı bilgilerini görüntüleyebilmek için (Örn : Amaçlar, Dersin Öğrenme Çıktıları , Ders İçeriği, Değerlendirme ve AKTS İş Yükü vb.) aşağıdaki tablodan ilgili dersin koduna tıklayınız.
1. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 101 | Hijyen ve Sanitasyon | 3 | 0 | 3 | 6 | |
CLM 103 | Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler - I | 1 | 4 | 3 | 6 | |
CLM 105 | Gastronomiye Giriş | 3 | 0 | 3 | 6 | |
ENG 101 | İngilizcede Akademik Beceriler I | 2 | 2 | 3 | 3 | |
IUE 100 | Oryantasyon ve Kariyer Planlama | 1 | 0 | 1 | 2 | |
SFL 1013 | İkinci Yabancı Diller I | 2 | 2 | 3 | 3 | |
TURK 100 | Türk Dili | 4 | 0 | 4 | 4 | |
Toplam : | 30 |
1. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 102 | Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama | 3 | 0 | 3 | 6 | |
CLM 104 |
![]() |
Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler - II | 1 | 4 | 3 | 6 |
CLM 108 | Mutfak Uygulamaları İçin Hesaplamalar | 3 | 0 | 3 | 6 | |
ENG 102 | İngilizcede Akademik Beceriler II | 2 | 2 | 3 | 4 | |
HIST 100 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi | 4 | 0 | 4 | 4 | |
SFL 1024 | İkinci Yabancı Diller II | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
2. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 211 | Türk Mutfak Kültürü | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 213 | Pişirme ve Fırınlama Teknikleri | 1 | 4 | 3 | 5 | |
CLM 215 | Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - I | 2 | 4 | 4 | 5 | |
CLM 217 | Gastronomide Etik | 2 | 0 | 2 | 3 | |
CLM 219 | Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satın Alma | 3 | 0 | 3 | 4 | |
ELEC 001 | Seçmeli Ders I | 2 | 2 | 3 | 5 | |
SFL 201 | İkinci Yabancı Diller III | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
2. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 202 | Yiyecek ve İçecek Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
CLM 206 | Gıda Bilimi | 2 | 2 | 3 | 6 | |
CLM 214 | Sanat, Tasarım ve Gastronomi | 1 | 4 | 3 | 5 | |
CLM 216 |
![]() |
Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - II | 2 | 4 | 4 | 5 |
ELEC 002 | Seçmeli Ders II | 3 | 0 | 3 | 5 | |
SFL 202 | İkinci Yabancı Diller IV | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
3. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 301 | Profesyonel Beceri Laboratuvarı I | 2 | 6 | 5 | 6 | |
CLM 305 | Türk Mutfağı | 1 | 4 | 3 | 5 | |
CLM 317 |
![]() |
Maliyet Analizi ve Kontrolü | 2 | 2 | 3 | 5 |
CLMST 304 | Staj (8 Hafta) | 0 | 0 | 0 | 4 | |
ELEC 003 | Seçmeli Ders III | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 004 | Seçmeli Ders IV | 2 | 2 | 3 | 5 | |
Toplam : | 30 |
3. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 302 |
![]() |
Profesyonel Beceri Laboratuvarı II | 2 | 6 | 5 | 6 |
CLM 304 | Soğuk Mutfak | 1 | 4 | 3 | 4 | |
CLM 308 | Restoran Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 005 | Seçmeli Ders V | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ENG 310 |
![]() |
İngilizce Temel Konuşma Becerileri | 3 | 0 | 3 | 4 |
POOL 006 | GED - Toplumsal Bilinç ve Etik Değerler | 3 | 0 | 3 | 6 | |
Toplam : | 30 |
4. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 413 |
![]() |
Profesyonel Beceri Laboratuvarı - III | 2 | 6 | 5 | 6 |
CLM 495 |
![]() |
Mezuniyet Projesi - I | 2 | 2 | 3 | 6 |
CLMST 404 |
![]() |
Staj (12 Hafta) | 0 | 0 | 0 | 4 |
ELEC 006 | Seçmeli Ders VI | 2 | 2 | 3 | 4 | |
ENG 410 |
![]() |
Kariyer gelişimi için İngilizce | 3 | 0 | 3 | 4 |
POOL 007 | GED - İnovasyon ve Girişimcilik | 3 | 0 | 3 | 6 | |
Toplam : | 30 |
4. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 404 |
![]() |
Profesyonel Beceri Laboratuvarı IV | 2 | 6 | 5 | 6 |
CLM 406 | Ege Mutfağı | 1 | 4 | 3 | 4 | |
CLM 408 | İçecek Kültürü | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 496 |
![]() |
Mezuniyet Projesi - II | 0 | 4 | 2 | 6 |
ELEC 007 | Seçmeli Ders VII | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 008 | Seçmeli Ders VIII | 3 | 0 | 3 | 5 | |
Toplam : | 30 |
Seçmeli Dersler | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 220 | Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 221 | Zeytin, Zeytin Yağı ve Mutfak Kültürü | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 222 | Çikolata | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 223 | Ekmek Yapımı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 224 |
![]() |
İleri Ekmekçilik | 1 | 4 | 3 | 5 |
CLM 225 | Gastronomik Terminoloji | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 226 | Yiyecek İçeçek Servisi | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 227 | Yemek Kültürü Gazeteciliği | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 228 | Mutfak Tarihinde Eğilimler | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 232 | Gastronomide Yeni Eğilimler | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 321 | Pastacılık - I | 0 | 4 | 2 | 5 | |
CLM 322 |
![]() |
Pastacılık - 2 | 2 | 2 | 3 | 5 |
CLM 323 | Önoloji | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 324 |
![]() |
Önoloji, Yemek ve Duyusal Analiz | 2 | 2 | 3 | 5 |
CLM 325 | Avrupa Mutfakları | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 326 | Vejetaryen Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 327 | Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 328 | Gastronomi Turizmi | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 329 | Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 331 | Asya Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 332 | Mutfak Endüstrisinde Bilgisayar Uygulamaları | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 333 | Beslenme ve Menü Planlamada Özel Konular | 3 | 0 | 3 | 5 | |
CLM 355 | Gıda ve İçeceklerin Pazarlanması | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 421 |
![]() |
İleri Pastacılık - I | 2 | 4 | 4 | 5 |
CLM 423 | Şarküteri | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 424 | Bölgesel İtalyan Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 426 | Amerika Mutfakları | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 427 | Osmanlı ve Türk Tatlıları | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 428 | Gastronomide Uygulama Atölyeleri | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 429 | Şeker Süsleme ve Şekerleme | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 431 | Ticari Yiyecek Üretimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
CLM 433 | Gastronomi Stratejileri ve Markalaşma | 3 | 0 | 3 | 6 | |
CLM 442 |
![]() |
İleri Pastacılık - II | 2 | 4 | 4 | 5 |
CLM 462 | Geleneksel Avrupa Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 472 | Yöresel Türk Mutfakları | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 491 | Hızlı Servis Restoran Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 4 |
Diğer Notlar |
Mezun olabilmek için toplamda 240 AKTS'lik ders alınması gerekmektedir. Bölüm öğrencileri toplam 240 AKTS'yi sağlayacak şekilde Genel Eğitim Dersleri (GED) ve seçmeli derslerini tamamlamalıdırlar. Aksi halde programdan mezun olabilmek için geçerli koşulları yerine getirmemiş kabul edileceklerdir. Seçmeli Derslerle İlgili Önemli Açıklamalar: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 8 adet seçmeli ders almakla yükümlüdür. Seçmeli dersler;
Genel Eğitim Dersleri (GED) Dersleriyle İlgili Önemli Açıklamalar Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 2 adet GED (Genel Eğitim) dersi almakla yükümlüdür. GED derslerinden; - 1 adeti Toplumsal Bilinç ve Etik Değerler alanından |
Engeliniz nedeni ile bu dersler için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Engelli Destek Birimi'ne başvurunuz. İletişim; engelsiz@ieu.edu.tr |
HABER |TÜM HABERLER

Mutfak 'Depremzedeler' İçin Açıldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün 25 öğrencisi, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a gönderilmek üzere raf

‘Mutfak’ta Örnek Birliktelik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), öğrencilerin staj imkanlarını geliştirmek için yaptığı iş birliklerine bir yenisini daha ekleyerek Bilsev Group ile protokol imzaladı.

Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.

Türkiye’ye örnek başarı: 'Tescilli gastronomi'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu’nun (TURAK) yaptığı incelemeden başarıyla geçerek ‘tam akredite’

Türk mutfağı için dev birliktelik
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesi’nde ders olmasını sağlayan, 5 yıl sürecek ‘Turquality’ projesi

ABD’ye canlı yayında ‘Türk mutfağı’ dersi
Turquality Projesi kapsamında gerçekleşen çevrim içi tadım etkinliğinde Türk şefler, ABD'nin ünlü şeflerine canlı yayında Türk baharatları kullanarak kuzu şiş, çipura ve

BİR TIK'TA ŞEF KARŞINDA
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının inceliklerini öğrenmek, yemeklere lezzet katacak püf noktalarını yakalamak isteyenler için ‘E-Chef’ uygulamasını başlattı. İEÜ

KARANTİNA SÜRECİNDE SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu, dengeli ve yeterli beslenme için kolayca yapılabilecek yemek tarifleri hazırladı. Tarifler üniversitenin sosyal