
UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Öğretim Programı
Bir dersin detaylı bilgilerini görüntüleyebilmek için (Örn : Amaçlar, Dersin Öğrenme Çıktıları , Ders İçeriği, Değerlendirme ve AKTS İş Yükü vb.) aşağıdaki tablodan ilgili dersin koduna tıklayınız.
1. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 101 | Hijyen ve Sanitasyon | 3 | 0 | 3 | 6 | |
CLM 103 | Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler - I | 1 | 4 | 3 | 6 | |
CLM 105 | Gastronomiye Giriş | 3 | 0 | 3 | 6 | |
ENG 101 | İngilizcede Akademik Beceriler I | 2 | 2 | 3 | 3 | |
IUE 100 | Oryantasyon ve Kariyer Planlama | 1 | 0 | 1 | 2 | |
SFL 1013 | İkinci Yabancı Diller I | 2 | 2 | 3 | 3 | |
TURK 100 | Türk Dili | 4 | 0 | 4 | 4 | |
Toplam : | 30 |
1. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 102 | Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama | 3 | 0 | 3 | 6 | |
CLM 104 |
![]() |
Mutfakla İlgili Kavram ve Beceriler - II | 1 | 4 | 3 | 6 |
CLM 108 | Mutfak Uygulamaları İçin Hesaplamalar | 3 | 0 | 3 | 6 | |
ENG 102 | İngilizcede Akademik Beceriler II | 2 | 2 | 3 | 4 | |
HIST 100 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi | 4 | 0 | 4 | 4 | |
SFL 1024 | İkinci Yabancı Diller II | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
2. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 211 | Türk Mutfak Kültürü | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 213 | Pişirme ve Fırınlama Teknikleri | 1 | 4 | 3 | 5 | |
CLM 215 | Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - I | 2 | 4 | 4 | 5 | |
CLM 217 | Gastronomide Etik | 2 | 0 | 2 | 3 | |
CLM 219 | Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satın Alma | 3 | 0 | 3 | 4 | |
ELEC 001 | Seçmeli Ders I | 2 | 2 | 3 | 5 | |
SFL 201 | İkinci Yabancı Diller III | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
2. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 202 | Yiyecek ve İçecek Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
CLM 206 | Gıda Bilimi | 2 | 2 | 3 | 6 | |
CLM 214 | Sanat, Tasarım ve Gastronomi | 1 | 4 | 3 | 5 | |
CLM 216 |
![]() |
Temel Pastacılık ve Hamur İşleri - II | 2 | 4 | 4 | 5 |
ELEC 002 | Seçmeli Ders II | 3 | 0 | 3 | 5 | |
SFL 202 | İkinci Yabancı Diller IV | 2 | 2 | 3 | 4 | |
Toplam : | 30 |
3. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 301 | Profesyonel Beceri Laboratuvarı I | 2 | 6 | 5 | 6 | |
CLM 305 | Türk Mutfağı | 1 | 4 | 3 | 5 | |
CLM 317 |
![]() |
Maliyet Analizi ve Kontrolü | 2 | 2 | 3 | 5 |
CLMST 304 | Staj (8 Hafta) | 0 | 0 | 0 | 4 | |
ELEC 003 | Seçmeli Ders III | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 004 | Seçmeli Ders IV | 2 | 2 | 3 | 5 | |
Toplam : | 30 |
3. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 302 |
![]() |
Profesyonel Beceri Laboratuvarı II | 2 | 6 | 5 | 6 |
CLM 304 | Soğuk Mutfak | 1 | 4 | 3 | 4 | |
CLM 308 | Restoran Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 005 | Seçmeli Ders V | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ENG 310 |
![]() |
İngilizce Temel Konuşma Becerileri | 3 | 0 | 3 | 4 |
POOL 006 | GED - Toplumsal Bilinç ve Etik Değerler | 3 | 0 | 3 | 6 | |
Toplam : | 30 |
4. Yıl Güz Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 413 |
![]() |
Profesyonel Beceri Laboratuvarı - III | 2 | 6 | 5 | 6 |
CLM 495 |
![]() |
Mezuniyet Projesi - I | 2 | 2 | 3 | 6 |
CLMST 404 |
![]() |
Staj (12 Hafta) | 0 | 0 | 0 | 4 |
ELEC 006 | Seçmeli Ders VI | 2 | 2 | 3 | 4 | |
ENG 410 |
![]() |
Kariyer gelişimi için İngilizce | 3 | 0 | 3 | 4 |
POOL 007 | GED - İnovasyon ve Girişimcilik | 3 | 0 | 3 | 6 | |
Toplam : | 30 |
4. Yıl Bahar Dönemi | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 404 |
![]() |
Profesyonel Beceri Laboratuvarı IV | 2 | 6 | 5 | 6 |
CLM 406 | Ege Mutfağı | 1 | 4 | 3 | 4 | |
CLM 408 | İçecek Kültürü | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 496 |
![]() |
Mezuniyet Projesi - II | 0 | 4 | 2 | 6 |
ELEC 007 | Seçmeli Ders VII | 3 | 0 | 3 | 5 | |
ELEC 008 | Seçmeli Ders VIII | 3 | 0 | 3 | 5 | |
Toplam : | 30 |
Seçmeli Dersler | ||||||
Kodu | Önk. | Ders Adı | Teori | Uyg/Lab | Yerel Kredi | AKTS |
CLM 220 | Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 221 | Zeytin, Zeytin Yağı ve Mutfak Kültürü | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 222 | Çikolata | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 223 | Ekmek Yapımı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 224 |
![]() |
İleri Ekmekçilik | 1 | 4 | 3 | 5 |
CLM 225 | Gastronomik Terminoloji | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 226 | Yiyecek İçeçek Servisi | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 227 | Yemek Kültürü Gazeteciliği | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 228 | Mutfak Tarihinde Eğilimler | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 232 | Gastronomide Yeni Eğilimler | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 321 | Pastacılık - I | 0 | 4 | 2 | 5 | |
CLM 322 |
![]() |
Pastacılık - 2 | 0 | 4 | 2 | 5 |
CLM 323 | Önoloji | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 324 |
![]() |
Önoloji, Yemek ve Duyusal Analiz | 2 | 2 | 3 | 5 |
CLM 325 | Avrupa Mutfakları | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 326 | Vejetaryen Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 327 | Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 328 | Gastronomi Turizmi | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 329 | Gıda Sektöründe Yeni Ürün Geliştirme | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 331 | Asya Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 332 | Mutfak Endüstrisinde Bilgisayar Uygulamaları | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 333 | Beslenme ve Menü Planlamada Özel Konular | 3 | 0 | 3 | 5 | |
CLM 355 | Gıda ve İçeceklerin Pazarlanması | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 421 |
![]() |
İleri Pastacılık - I | 2 | 4 | 4 | 5 |
CLM 423 | Şarküteri | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 424 | Bölgesel İtalyan Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 426 | Amerika Mutfakları | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 427 | Osmanlı ve Türk Tatlıları | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 428 | Gastronomide Uygulama Atölyeleri | 3 | 0 | 3 | 4 | |
CLM 429 | Şeker Süsleme ve Şekerleme | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 431 | Ticari Yiyecek Üretimi | 3 | 0 | 3 | 5 | |
CLM 433 | Gastronomi Stratejileri ve Markalaşma | 3 | 0 | 3 | 6 | |
CLM 442 |
![]() |
İleri Pastacılık - II | 2 | 4 | 4 | 5 |
CLM 462 | Geleneksel Avrupa Mutfağı | 2 | 2 | 3 | 5 | |
CLM 472 | Yöresel Türk Mutfakları | 2 | 2 | 3 | 4 | |
CLM 491 | Hızlı Servis Restoran Yönetimi | 3 | 0 | 3 | 4 |
Diğer Notlar |
Mezun olabilmek için toplamda 240 AKTS'lik ders alınması gerekmektedir. Bölüm öğrencileri toplam 240 AKTS'yi sağlayacak şekilde Genel Eğitim Dersleri (GED) ve seçmeli derslerini tamamlamalıdırlar. Aksi halde programdan mezun olabilmek için geçerli koşulları yerine getirmemiş kabul edileceklerdir. Seçmeli Derslerle İlgili Önemli Açıklamalar: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 8 adet seçmeli ders almakla yükümlüdür. Seçmeli dersler;
Genel Eğitim Dersleri (GED) Dersleriyle İlgili Önemli Açıklamalar Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 2 adet GED (Genel Eğitim) dersi almakla yükümlüdür. GED derslerinden; - 1 adeti Toplumsal Bilinç ve Etik Değerler alanından |
Engeliniz nedeni ile bu dersler için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Engelli Destek Birimi'ne başvurunuz. İletişim; engelsiz@ieu.edu.tr |
HABER |TÜM HABERLER

Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.

Türkiye’ye örnek başarı: 'Tescilli gastronomi'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu’nun (TURAK) yaptığı incelemeden başarıyla geçerek ‘tam akredite’

Türk mutfağı için dev birliktelik
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesi’nde ders olmasını sağlayan, 5 yıl sürecek ‘Turquality’ projesi

ABD’ye canlı yayında ‘Türk mutfağı’ dersi
Turquality Projesi kapsamında gerçekleşen çevrim içi tadım etkinliğinde Türk şefler, ABD'nin ünlü şeflerine canlı yayında Türk baharatları kullanarak kuzu şiş, çipura ve

BİR TIK'TA ŞEF KARŞINDA
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının inceliklerini öğrenmek, yemeklere lezzet katacak püf noktalarını yakalamak isteyenler için ‘E-Chef’ uygulamasını başlattı. İEÜ

KARANTİNA SÜRECİNDE SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu, dengeli ve yeterli beslenme için kolayca yapılabilecek yemek tarifleri hazırladı. Tarifler üniversitenin sosyal

RAMAZAN SOFRALARI GÜNCELLENDİ
Ramazan sofralarını süsleyen asırlık Anadolu yemekleri, gastronomik dokunuşlarla günümüze uyarlanıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mutfak Koordinatörü Şef Tolgahan

KARANTİNA SÜRECİNDE DUYGUSAL YEME
Koronavirüsten korunmak amacıyla evde vakit geçirilen süreçte fazla yiyecek tüketenlere, “duygusal yeme” uyarısı geldi.

ASIRLIK LEZZETLER BURSA DÖNÜŞECEK
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının birbirinden özel lezzetleri ile gizemli öykülerini, bilim ışığında gün yüzüne çıkarmak amacıyla "Yemek Masası/Asırlık

MSYB ÖĞRENCİLERİ BTA İZMİR'DE
CLM 202 dersi teknik gezi kapsamında öğrencilerimiz BTA Catering Services Izmir ’i ziyaret ettiler. Bu ziyaret kapsamında öğrencilerimiz Şef Selçuk Bağ ve gıda güvenliği

FİNAL SINAVLARI ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI JÜRİ İLE GERÇEKLEŞTİ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü CLM 301 ve CLM 401 Profesyonel Beceri Laboratuvarı, CLM 305 Türk Mutfağı, CLM 203 Sanat, Tasarım ve

"1 KURABİYE 1 UMUT"
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, şefleri Melike Konday ile Pastacılık dersi kapsamında yılbaşına özel “1 Kurabiye 1 Umut” projesi kapsamında rengarenk makaronlar

MSYB ÖĞRENCİLERİ SWISSOTEL BÜYÜK EFES İZMİR'DE
CLM 209 dersi teknik gezi kapsamında öğrencilerimiz Swissotel Büyük Efes İzmir’i ziyaret ettiler. Bu ziyaret kapsamında öğrencilerimiz Executive Chef Sedat Buğday ve

MSYB'DE ŞEF FRANCESCO PUCCI İLE "İTALYAN MUTFAK HAFTASI"
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, dünyada her yıl gerçekleştirilen İtalyan Mutfak Haftası kapsamında İtalyan Şef Francesco Pucci’yi ağırladı. Öğrencilerimiz, şefin beraberinde

MSYB'de 8 Kasım Dünya Kokoreç Günü Etkinliği
CLM 305 Türk Mutfağı dersinin bugünkü konuğu Kokoreççi Baki Usta'nın şefi Volkan Çolak oldu. Gezginkereviz ve harbiyiyorum gibi bloggerlarla Peyvend Merttürk'ün hazırlayıp sunduğu

GASTROFEST ETKİNLİĞİMİZDEN
İzmir’in ilk gastronomi festivali olan GastroFest 21 Ekim 2018’de tarihi Alsancak Garı’nda “Göç Mutfağı” teması ile gerçekleşti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve

MUTFAK KONAK: İZMİR LEZZETLERİ FESTİVALİ
Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde 18-19-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Mutfak Konak: İzmir Lezzetleri Festivali’nde ünlü şefler ve alanlarında uzman kişiler tarafından atölye çalışmaları,

MAVİBAHÇE GASTRONOMİ FESTİVALİ
5-7 Ekim 2018 tarihinde İzmir Mavibahçe Alışveriş Merkezi’nde düzenlenen Mavibahçe Gastronomi Festivali usta şefler, akademisyenler ve mutfağa gönül vermiş profesyonellerin keyifli söyleşilerı

MSYB'DE ''LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI'' ETKİNLİĞİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI projesi kapsamında Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nün konuğu olan Bornova Ali Suavi İlköğretim

İEÜ 17. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PASTASI MSYB’DEN
16.Nisan.2018’de geçekleşen üniversitemizin 17. Kuruluş yıldönümü töreni için kutlama pastası bölüm şeflerimiz Selcen Dabağ ve Ece Eryener tarafından hazırlandı. Bu özel günde

EGE LEZZETLERİ İZMİR EKONOMİLİ ŞEFLERDEN
Ege’nin yöresel tatları, 3. Uluslararası Gastronomi Kongresi’nde konukların damaklarını şenlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül

KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ AÇILIŞINDA MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERINDEN HELVA SUNUMU
Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından ilan edilen “Dünya Zeytin Günü” kapsamında, , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu himayesinde Dünya Zeytin Günü kutlama programı ve Köstem Zeytinyağı müzesi açılış töreni 18

MUTFAK SANATLARI VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜNDE İTALYAN KÜLTÜR GÜNÜ
İtalyan Konsolosluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü işbirliğiyle gerçekleştirilen İtalyan Mutfak Kültür Günü’ne konuk olan İtalyan Şef Eugenio

10 KASIM ATATÜRK'ÜN EN SEVDİĞİ YEMEKLER MENÜSÜ
Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Uygulama Restoran’ınde haftanın dört günü öğrenciler tarafından akademik ve idari personel için hazırlanan öğlen yemeği servisi 10

FRANSA STAJI VE FRANSIZ EĞİTİM HAFTASI
3. Sınıf öğrencilerinin MOF (Meilleur Ouvrier de France) ünvanına sahip Şef Joseph Viola ile bir hafta sürecek olan Fransız mutfak eğitimleri başladı.Öğrenciler

EGE MUTFAĞINA RUS İLGİSİ
Ruslar, İzmir’e doyamayacak. Rusya’nın devlet televizyon kanalı NTV’de yayınlanan “Poedem, Poedim” (Hadi, Yiyeceğiz) adlı programın sunucusu John Warren ve ekibi, İzmir’i ve

MUTFAKTA FRANSA-TÜRKİYE BULUŞMASI
İzmir Ticaret Odası’nın davetlisi olarak İzmir’de incelemeler yapan 20 kişilik Fransız seyahat acentaları grubu, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nde buluştukları workshop'ta Ege’nin eşsiz lezzetlerini

ŞEFLERİN FRANSA TECRÜBESİ
Ege ve Türk mutfağının inceliklerini öğrenen İzmir Ekonomili genç şefler, Fransa’da da dünya mutfağını detaylarını deneyimliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve

UNUTULAN LEZZETLERE YENİLİKÇİ YAKLAŞIM
Geleneksel lezzetler, odun ateşiyle yeni nesil şefin yorumuyla pişiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Mezunu Girişimci Şef Onur

İZMİR EKONOMİ'DEN ENGİNARLI TATLAR
İzmir Ekonomili genç şefler, enginara yeni tatlar katıyor. Uluslararası Enginar Festivali'nde geleceğin şefleri, enginardan cupcake, kokoreç, limonata, reçel, suşi gibi birbirinden farklı

EKONOMİLİ ŞEFLERDEN ENGİNAR LEZZETİ
Enginar, bir kez daha İzmir Ekonomili genç şeflerin ellerinden uluslararası lezzete büründü. 3. Uluslarası Enginar Festivali’nde genç şefler, enginara gelenekselliğin yanı sıra

EGE’NİN ŞİFA DAĞITAN LEZZETLERİ
Şevketi bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmezi oluyor. Sindirim sistemini güçlendiren, cildi güzelleştiren, karaciğeri temizleyen

MİNİK ŞEFLERİN TATLI KEŞFİ
Çikolata dünyasının lezzetleri minik ellerden çıktı. İzmir Çikolata Festivali’nde çocuklar, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileriyle birbirinden tatlı

MİNİK ELLERDEN LEZİZ KURABİYELER
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, İzmir Türk Koleji (İTK) Anaokulu’na konuk oldu, minik şeflerle birbirinden lezzetli kurabiyeler

MİS GİBİ EKMEKLER GELİYOR!
Fırından yeni çıkan ekmek kokusu evleri saracak. İtalya, Fransa ve İsrail’e özgü ekmekler, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nce

‘BİR KURABİYE BİR UMUT’
Öğrenci şefler, gelenekselleştirdiği yeni yıl kurabiyelerini hasta çocuklar yararına yaptı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencilerinin Hamur İşi

EGE’NİN LEZZETİ TUNUS’TA TANITILACAK
Ege’nin lezzetleri, Tunus’a uluslararası şeflerle buluşmak üzere yola çıkıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Şefleri, Tunus’ta 14 –

EGE’NİN LEZZETİNE BİLİMSEL BAKIŞ
Ege’nin dillere destan lezzetleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü uygulama mutfağında kayıt altına alınıyor. Yüzyıllar öncesine giden ve