Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 326 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Vejetaryen Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 326
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, vejetaryen mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesidir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Vejetaryen tatlarını sınıflandırabilecektir.
  • Vegan tatlarını sınıflandırabilecektir
  • Vejetaryen ve vegan menülerinin besin değerlerini tanımlayabilecektir
  • Vejetaryen ve vegan proteinlerini diğer gıda ürünleri ile uygulayabilecektir.
  • Mutfak ilkelerine uygun vejetaryen ve vegan menüler hazırlayabilecektir.
  • Vejetaryen ve vegan mutfağını diğer mutfaklardan farklarını ayırt edebileceklerdir
Ders Tanımı Bu derste, vejetaryen mutfaklarının genel yapısı ve tarihinden bahsedilerek, öğrencilerin vejetaryen mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Vejetaryenlik Nedir? Vejetaryenliği Anlamak Vegetarian Cookbook for Beginners: The Essential Vegetarian Cookbook to Get Started, Rockridge Press, 2013, 11-18. Brooks, Jessica. Vegan Diet For Beginners: 50 Delicious Recipes And Eight Weeks of Diet Plans (Vegan and Vegetarian), chap. 1, Understanding Veganism, 2015, 13-19
3 Vegan Beslenme Nedir? Veganizmi anlamak Vegetarian Cookbook for Beginners: The Essential Vegetarian Cookbook to Get Started, Rockridge Press, 2013, 11-18. Brooks, Jessica. Vegan Diet For Beginners: 50 Delicious Recipes And Eight Weeks of Diet Plans (Vegan and Vegetarian), chap. 1, Understanding Veganism, 2015, 13-19
4 Vegan Yaşam Tarzı Norris, Jack and Messina, Virginia. Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet, 2011, 1-27
5 Çiğ Beslenme Dina, Karin and Dina, Rick. “The Raw Food Nutrition Handbook: An Essential Guide to Understanding Raw Food Diets”, chap.1, What is Raw?, 2015, 1-9.
6 Vegan ve Vejetaryen Kahvaltı Healthy Cookbook for Two: 175 Simple, Delicious Recipes to Enjoy Cooking for Two, 2014, Rockridge Press, 101-115.
7 Salatalar Oakley, Gaz and Smith, Simon. Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan, 2018, 56-72, 79-97.
8 Çorbalar Oakley, Gaz and Smith, Simon. Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan, 2018, 56-72, 79-97.
9 Ara Sınav
10 Burger ve Dürümler Oakley, Gaz and Smith, Simon. Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan, 2018, 100-118
11 Ana Yemekler - 1 Jeanne, Lemlin. Main-Course Vegetarian Pleasures, 1995, 143-187
12 Ana Yemekler - 2 Jeanne, Lemlin. Main-Course Vegetarian Pleasures, 1995, 143-187
13 Smoothies Patalsky, Kathy. Healthy Happy Vegan Kitchen, 2015.
14 Tatlılar Vegan 100: Over 100 Incredible Recipes from Avant-Garde Vegan Gaz Oakley and Simon Smith, 2018, 182-210.
15 Dersin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı
  • Vegetarian Cookbook for Beginners: The Essential Vegetarian Cookbook to Get Started, Rockridge Press, 2013, ISBN:1623152429
  • Brooks, Jessica. Vegan Diet For Beginners: 50 Delicious Recipes And Eight Weeks Of Diet Plans (Vegan and Vegetarian), 2015. ISBN:1508593426
  • Dina, Karin and Dina, Rick. The Raw Food Nutrition Handbook: An Essential Guide to Understanding Raw Food Diets, Healthy Living Publications, 2015. ISBN: 1570673276
Önerilen Okumalar/Materyaller
  • Vegan for Life: Everything You Need to Know to Be Healthy and Fit on a Plant-Based Diet

Author(s): Jack Norris, Virginia Messina

Publisher: Da Capo Lifelong Books, Year: 2011

ISBN: 0738214930,9780738214931,9780738214979

  • The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life

Author(s): Dawn Jackson Blatner

Publisher: McGraw-Hill, Year: 2008

ISBN: 9780071549578,0071549579

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
20
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
2
30
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
50
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
50
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
50
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
2
12
24
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
18
18
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.