Logo
My IEU Logo
EN
Üniversite
Başkanımızdan
Rektörümüzden
Tarihçe
Mütevelli Heyeti
İdari Birimler
Rektörlük
Misyon ve Vizyon
Burslar
İş Birliği
İEÜ'de Kalite Yapılanması
Yönetmelik / Yönerge
Ödüllerimiz
Kişisel Verilerin Korunması
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
İlke ve Politikalarımız
Akademik
Yüksekokullar
Fakülteler
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Ortak Dersler
  • Adalet Meslek Yüksekokulu
  • Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Ekonomi Alanı
  • Hukuk Alanı
  • İletişim Alanı
  • İşletme Alanı
  • Lojistik Alanı
  • Matematik Alanı
  • Mimarlık Alanı
  • Mühendislik Alanı
  • Psikoloji Alanı
  • Sağlık Alanı
  • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Alanı
  • Sürdürülebilir Enerji Alanı
  • Tasarım Çalışmaları Alanı
  • Yabancı Diller Eğitimi Alanı
Araştırma
Araştırma Merkezleri
Kütüphane
Akıllı Kampüs
Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
İzmir Bilimpark
Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
Çocuk Üniversitesi
Etik Kurul
Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
Kampüs
İEÜ'de Hayat
İzmir
Kütüphane
Yurtlar ve Barınma
Kafe ve Restoran
Öğrenci Kulüpleri
İEÜ Yayınevi
Engelli Destek Birimi
Sağlık ve Psikolojik Danışma
INTERNATIONAL
İletişim
İzmir Ekonomi Üniversitesi
  • Üniversite
    • Başkanımızdan
    • Rektörümüzden
    • Tarihçe
    • Mütevelli Heyeti
    • İdari Birimler
    • Rektörlük
    • Misyon ve Vizyon
    • Burslar
    • İş Birliği
    • İEÜ'de Kalite Yapılanması
    • Yönetmelik ve Yönergeler
    • Ödüllerimiz
    • Kişisel Verilerin Korunması
    • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı
    • İlke ve Politikalarımız
  • Akademik
    • Yüksekokullar
      • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet Meslek Yüksekokulu
        • Adalet (Türkçe)
        • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
      • Meslek Yüksekokulu
        • Meslek Yüksekokulu
        • Bankacılık ve Sigortacılık (Türkçe)
        • Bilgisayar Programcılığı (Türkçe)
        • Dış Ticaret (Türkçe)
        • Grafik Tasarım (Türkçe)
        • İç Mekân Tasarımı (Türkçe)
        • İnşaat Teknolojisi (Türkçe)
        • İş Sağlığı ve Güvenliği (Türkçe)
        • Mimari Restorasyon (Türkçe)
        • Radyo ve Televizyon Programcılığı (Türkçe)
        • Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (Türkçe)
        • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği (Türkçe)
        • Turizm ve Otel İşletmeciliği (Türkçe)
        • Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik
      • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
        • Çocuk Gelişimi (Türkçe)
        • Fizyoterapi (Türkçe)
        • İlk ve Acil Yardım Programı (Türkçe)
        • Optisyenlik (Türkçe)
        • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik (Türkçe)
        • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (Türkçe)
        • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri (Türkçe)
        • Yaşlı Bakımı (Türkçe)
      • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
        • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
      • Yabancı Diller Yüksekokulu
    • Fakülteler
      • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fen-Edebiyat Fakültesi
        • Fizik
        • Matematik
        • İngilizce Mütercim ve Tercümanlık
        • Psikoloji
        • Sosyoloji
      • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
        • Endüstriyel Tasarım
        • Görsel İletişim Tasarımı
        • İçmimarlık ve Çevre Tasarımı
        • Mimarlık
        • Tekstil ve Moda Tasarımı
      • Hukuk Fakültesi
      • İletişim Fakültesi
        • İletişim Fakültesi
        • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
        • Sinema ve Dijital Medya
        • Yeni Medya ve İletişim
      • İşletme Fakültesi
        • İşletme Fakültesi
        • Ekonomi
        • İşletme
        • Lojistik Yönetimi
        • Muhasebe ve Denetim Programı
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
        • Uluslararası Ticaret ve Finansman
      • Mühendislik Fakültesi
        • Mühendislik Fakültesi
        • Bilgisayar Mühendisliği
        • Biyomedikal Mühendisliği
        • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
        • Endüstri Mühendisliği
        • Gıda Mühendisliği
        • Genetik ve Biyomühendislik
        • Havacılık ve Uzay Mühendisliği
        • İnşaat Mühendisliği
        • Makine Mühendisliği
        • Mekatronik Mühendisliği
        • Yazılım Mühendisliği
      • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Sağlık Bilimleri Fakültesi
        • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
        • Hemşirelik
        • Sağlık Yönetimi
        • Beslenme ve Diyetetik
      • Tıp
    • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
      • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
      • Ekonomi Lisansüstü Programları
        • Finans Ekonomisi Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Finans Ekonomisi Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
      • Hukuk Lisansüstü Programları
        • Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı (Tezli)(Türkçe)
        • Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) (Türkçe)
        • Kamu Hukuku Doktora Programı
        • Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı (Tezli) (Türkçe)
        • Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı (Tezsiz) (Türkçe)
        • Özel Hukuk Doktora Programı
      • İletişim Lisansüstü Programları
        • Marka İletişimi (Tezsiz) (Türkçe)
        • Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler (Tezli)
      • İşletme Lisansüstü Programları
        • İşletme Uzaktan Öğretim Yüksek Lisans Programı (e-MBA) (Türkçe)
        • İşletme (MBA) Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • İşletme (Doktora)
        • Yöneticiler İçin İşletme Yüksek Lisans Programı (Türkçe / Tezsiz)
      • Lojistik Yönetimi Lisansüstü Programları
        • Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Lojistik Yönetimi Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
      • Matematik Lisansüstü Programları
        • Uygulamalı Matematik ve İstatistik (Doktora)
      • Mimarlık Lisansüstü Programları
        • Mimarlık Yüksek Lisans Programı (Tezli)
      • Mühendislik Lisansüstü Programları
        • Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
        • Bilgisayar Mühendisliği (Doktora)
        • Biyomühendislik Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Elektrik-Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans (Tezsiz)
        • Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Doktora)
        • Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Makine Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
      • Psikoloji Lisansüstü Programları
        • Deneysel Psikoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Deneysel Psikoloji Doktora Programı
        • Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli)
      • Sağlık Lisansüstü Programları
        • Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Programı (Tezli) (Türkçe)
      • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisansüstü Programları
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
        • Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Doktora Programı
      • Sürdürülebilir Enerji Lisansüstü Programları
        • Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Sürdürülebilir Enerji Yüksek Lisans Programı (Tezsiz)
      • Tasarım Çalışmaları Lisansüstü Programları
        • Tasarım Çalışmaları Yüksek Lisans Programı (Tezli)
        • Tasarım Çalışmaları Doktora Programı
      • Yabancı Diller Lisansüstü Programları
        • İngiliz Dili Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
        • İngiliz Dili Eğitimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (İngilizce)
    • Ortak Dersler
  • Araştırma
    • Araştırma Merkezleri
    • Kütüphane
    • Akıllı Kampüs
    • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
    • İzmir Bilimpark
    • Sürekli Eğitim Merkezi (EKOSEM)
    • Çocuk Üniversitesi
    • Etik Kurul
    • Öğretme ve Öğrenme Merkezi (EKOEĞİTİM)
    • Psikolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM)
  • Kampüs
    • İEÜ'de Hayat
    • İzmir
    • Kütüphane
    • Sağlık ve Psikolojik Danışma
    • Yurtlar ve Barınma
    • Kafe ve Restoran
    • Öğrenci Kulüpleri
    • Engelli Destek Birimi
    • İEÜ Yayınevi
  • INTERNATIONAL
  • İletişim
  • ENGLISH

  • Aday Öğrenci | Öğrenci | Mezun

      Arama Sonuçları...

      UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

      Gastronomi ve Mutfak Sanatları

      Menu
      • Ana Sayfa
      • Hakkımızda
        • Hakkımızda
        • Misyon ve Vizyon
        • Eğitim Amaçları
        • Program Çıktıları
        • Danışma Kurulu Üyeleri
        • Uygulamalı Eğitimler Komisyonu
      • Akademik
        • Öğretim Programı
        • Akademik Kadro
        • Akademik Yayınlar
        • Genel Eğitim Dersleri
        • Mezuniyet Koşulları
        • Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
        • Stajlar
      • Sıkça Sorulan Sorular
      • Kişisel Hijyen ve Mutfak Kuralları
      • Duyurular
      • Tüm Haberler
      • İletişim

      Sıkça Sorulan Sorular

      Başvuru ve Değerlendirme


      1 Eğitime başlarken teslim etmem gereken sağlık raporunun içeriği nedir?

      Bölümümüze kayıt yaptıracak aday öğrencilerimizin; üzerinde adayın isim, soy isim ve T.C. Kimlik numarası bilgileri bulunan kapalı zarf içinde “Sağlık Kurulu (Heyet) Raporu“ ile “Akciğer TBC”, “PA Akciğer” filmi ve raporunu üniversiteye ibraz etmeleri gerekmektedir.

      Sağlık Kurulu (Heyet) Raporunun tam teşekküllü bir hastanenin (devlet hastanesi, üniversite hastanesi veya özel hastane olabilir) iç hastalıkları, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, ortopedi, nöroloji, psikiyatri ve diğer gerekli diğer servislerde uzman muayenelerinin yapılarak alınması, Hepatit Testi (Hepatit B, C Markerleri, HBS Ag, Anti HBS,-Anti HCV); HIV Testi; burun-boğaz kültür tetkikleri; portör testi, Gaita Mikroskopisi, Gaita Kültürü tahlil sonuçlarının açık bir şekilde belirtilmesi ve “bedensel ve ruhsal yönden, her türlü gıda üretimi ve mutfak yönetimi süreçlerinde görev almaya elverişlidir'' ibaresini içermesi gerekmektedir.

      Ayrıca raporda aday, kronik ve bulaşıcı hastalıklar, el becerisi gerektiren bıçak ve benzeri mutfak aletlerinin kullanılması açısından nörolojik ve ortopedik engel, mutfak koşullarında çalışmasına engel olabilecek duyu kaybı (görme, işitme, tat vb.), yoğun eğitim ve çalışma saatlerine uyumu zorlaştırabilecek hastalık veya rahatsızlık, hizmet sektöründe çalışmaya engel olabilecek ruhsal rahatsızlık gibi konularda değerlendirilmelidir.

      2 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde öğrenci olmak istiyorum. Nasıl bir süreç takip etmeliyim?

      Lisans programımıza yerleşiminiz ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Yerleştirme her yıl üniversite tarafından belirlenen ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan kontenjana göre yapılır.

       

      3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hangi puan türü ile öğrenci kabulü yapmaktadır?

      Bölümümüzde öğrenci olabilmeniz için tercihlerinizi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan aldığınız Sözel puan türü ile yapabilirsiniz.

      4 Sağlık raporumu ne zaman teslim etmeliyim?

      Her yıl üniversitemizin akademik takvimine göre, dönem başlangıcının ilk haftası yüksekokul sekreterliğine teslim edilmelidir.

      https://www.ieu.edu.tr/tr/akademik-takvim

      5 Eğer sağlık raporumda bir sorun varsa yine de bölüme kayıt yaptırabilir miyim?

      Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün sağlık raporu talep etmesindeki sebep uygulamalı dersler ile ilgili ileriki zamanlarda sorun çıkmadan sağlıklı bir şekilde eğitimin yürütülmesini sağlamaktır.

      6 Daha önceden hiçbir mutfak tecrübem yok. Bu durum öğrencilik hayatımdaki başarımı etkiler mi?

      Bizler Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademik kadrosu olarak sizlerin eksiklerini gidermek ve sizleri sektöre en iyi şekilde hazırlamak için hazır bulunmaktayız. Hiçbir şey bilmiyorum yapamıyorum diye üzülme biz öğreteceğiz.

      Kontenjan, Burslar ve Ücretler

      7 Bölüm kontenjanı kaç kişidir?

      Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2023-2024 Akademik Yılı Kontenjanları

      %100 Burslu Kontenjanı 6
      %50 Burslu Kontenjanı 42
      Şehit-Gazi Yakını Kontenjanı 1
      Depremzede Aday Kontenjanı 1
      Toplam Kontenjan 50

      8 Ailem İzmir Ticaret Odası’na üye. Bu sayede indirim alabiliyor muyum?

      Üniversitemize “ücretli” kontenjandan yerleşen öğrencilerden https://www.ieu.edu.tr/tercih/tr/burslar.php linkinde yer alan şartları sağlayanlara, her bir üyelik için bir kere olmak üzere İzmir Ticaret Odası için %25 oranında, İzmir İlçe Ticaret Odaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı diğer il ve ilçe ticaret odası için %15 oranında öğretim ücreti indirimi uygulanır.

      Daha ayrıntılı bilgi edinmek istersen aşağıda linke tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/75

      9 Kazanmış olduğum burs ve indirimleri birleştirebiliyor muyum?

      Birden fazla burs veya indirim almaya hak kazanan öğrenciler, sadece kapsamı geniş ve tutarı yüksek olan burstan/indirimden yararlandırılır.

      10 Derslerimde başarılı olursam burs kazanabiliyor muyum?

      İzmir Ekonomi Üniversitesi başarılı öğrencilerini her daim desteklemek ve teşvik etmektedir. Başarı burslarımız ile ilgili bilgi için linki tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/75

      11 Derslerden başarısız olduğumda bursum kesiliyor mu?

      Burslardan yararlanma süresi azami süreler kadardır. Bu süreler, Yabancı Dil Hazırlık Programı'nda 2 yıl; ön lisans programlarında 4 yıl; 4 yıllık lisans programlarında 7 yıl, 6 yıllık lisans programlarında 9 yıldır. Burslar, bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Haklı ve geçerli mazeretlerine istinaden herhangi bir dönemde kayıtlarını donduran öğrencilerin kayıt dondurdukları süreler bursluluk süresine ilave edilir.

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/75

      12 Devamsızlıktan derslerden kaldığımda bursum kesiliyor mu?

      Burslardan yararlanma süresi azami süreler kadardır. Bu süreler, Yabancı Dil Hazırlık Programı'nda 2 yıl; ön lisans programlarında 4 yıl; 4 yıllık lisans programlarında 7 yıl, 6 yıllık lisans programlarında 9 yıldır. Burslar, bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Haklı ve geçerli mazeretlerine istinaden herhangi bir dönemde kayıtlarını donduran öğrencilerin kayıt dondurdukları süreler bursluluk süresine ilave edilir.

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/75

      13 Burslar hangi durumlarda kesilir?

      Burslardan yararlanma süresi azami süreler kadardır. Bu süreler, Yabancı Dil Hazırlık Programı'nda 2 yıl; ön lisans programlarında 4 yıl; 4 yıllık lisans programlarında 7 yıl, 6 yıllık lisans programlarında 9 yıldır. Burslar, bu sürenin sonuna kadar kesilmez. Haklı ve geçerli mazeretlerine istinaden herhangi bir dönemde kayıtlarını donduran öğrencilerin kayıt dondurdukları süreler bursluluk süresine ilave edilir.

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/75

      14 Bölümde eğitim ücreti ne kadardır?

      Eğitim ücretleri her yıl mütevelli heyetinin kararı ile belirlenmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için https://www.ieu.edu.tr/aday/tr/ucretler linkinden yararlanabilirsiniz.

      Dersler ve Stajlar

      15 4 yıllık lisans bölümlerini barındıran yüksekokul diploması ile fakülte diploması arasında fark var mıdır?

      Fakültelerde olduğu gibi yüksekokullarda da verilen diploma, dört yıllık lisans eğitiminin karşılığı olan lisans diplomasıdır, aralarında bir fark yoktur. Bu nedenle 4 yıllık lisans programlarını barındıran yüksekokul mezunları da yurtiçi veya yurt dışında lisansüstü programlara başvuru yapabilirler.

      16 İngilizce Hazırlık okuma zorunluluğu var mıdır?

      Eğitim dilimiz İngilizce olduğu için, üniversitemizin düzenlediği ‘Seviye Belirleme Sınavı’nda geçer puan alamayan öğrencilerimizin İngilizce Hazırlık Programını tamamlaması, lisans programındaki dersleri takip edebilmeleri açısından şarttır.

      17 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü eğitim-öğretim programında ne tür dersler yer almaktadır?

      Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü doğası gereği uygulama ağırlıklı bir programdır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları akademik eğitim-öğretim programımızda uygulamalı ve teorik dersler birbirlerini tamamlayarak sektöre bütüncül bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Uygulamalı mutfak dersleri sayesinde mutfaktaki hızınızı, pratiğinizi, deneyiminizi arttırırken; geniş teorik ders seçeneklerimiz sayesinde yönetimsel bilgi ve beceriler kazanıp, bilimsel yaklaşımları anlayarak araştırmayı deneyimleme şansı bulacaksınız. Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı, Şarap Bilimi, Gıda Bilimi, Yiyecek ve İçecek Yönetimi, İçecek Kültürü ve Gıda Üretiminde Malzeme Bilgisi ve Satın Alma gibi ve daha birçok teorik ders ile kendinizi gastronomi biliminin her alanında geliştirmeye hazır olacaksınız.

      18 Öğretim programında uygulamalı dersler ile teorik derslerin dağılımı nasıldır?

      Eğitim öğretim programında yer alan teorik ve uygulamalı derslerin dağılımı birbirine eştir.

      19 Uygulamalı derslerde sınıf mevcudunuz kaç kişiden oluşmaktadır?

      Sektörel başarınızı arttırmak amacıyla sizlerle yakından ilgilenmek bizler için çok önemlidir. Bu sebeple uygulama derslerinin içeriğine ve işleniş şekline göre sınıflarımız 10 – 20 arasında öğrenci kapasitesi ile uygulanmaktadır.

      20 Uygulamalı derslerin gerçekleşeceği mutfaklardan biraz bahsedebilir misiniz?

      Bölümümüzde uygulamalı derslerin yapıldığı toplam 4 adet mutfak bulunmaktadır. Bu mutfaklar temel eğitim mutfağı, restoran mutfağı ve pastane mutfağı olarak gruplanmaktadır. Eğitim mutfaklarımız izle-öğren-uygula modeline göre tasarlanıp profesyonel mutfak sistemine uygun biçimde düzenlendi ve eğitimimizi en üst seviyeye taşımak için gerekli son teknolojik altyapı ile donatıldı. Profesyonel mutfaklarda bulunması gereken tüm ekipman ve donanım mutfaklarımızda mevcut. İndüksiyonlu ocaklar, konveksiyonel ve kombi fırınlar, son teknoloji pişirme ve soğutma araç-gereçleri, karıştırıcılar ve hamur açma makineleri, her çeşit akıllı mutfak robotu siz öğrencilerimizin kullanımına sunulmuş durumdadır. Aynı zamanda pastacılık alanında uzmanlaşmış şeflerimiz ile tüm pastane ürünlerini profesyonel pastane mutfağımızda uygulayarak öğrenebilirsiniz.

      21 Uygulamalı derslerde kullanacağımız mutfak üniformamızın bir görseli var mı?

      Evet, görseli aşağıda bulabilirsiniz:

      22 Sektöre yönelik uygulamalı dersler mevcut mu? Biraz bahsedebilir misiniz?

      Mutfak derslerimizde izle-öğren-uygula yöntemi ile ilerliyoruz. Mutfakta alanında uzman ve sektör deneyimi geniş olan şefler ile çalışarak uygulama eğitimi veriyoruz. Ayrıca uygulama restoranımızda ders kapsamında şef ve öğrenciler tarafından hazırlanan günlük menüler misafirlerimiz ile buluşuyor. Bu sayede öğrencilerimiz gerçek bir restoran simülasyonunda kendini geliştirme yetisine sahip oluyor.

      23 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde okurken uzmanlık alanı seçip ona göre eğitim alabiliyor muyum?

      Mutfakta her operasyondan sorumlu olan pozisyon şefin kendisidir. Servisten sıcak mutfağa pasta mutfağına kadar koordinasyonunu gerçekleştirir ve yürütür. Bu sebeple sizlerin bu pozisyonda başarılı olması için tüm alt yapıyı sağlayacak mesleki eğitimi vermekteyiz.

      24 Bölümde seçmeli derslerin dağılımı nasıl?

      Üniversitede eğitim alırken seçmeli derslerimizi uygulamalı ve teorik olarak geniş bir havuzda hazırlamış bulunmaktayız. Dünya mutfaklarının ayrıntılarını öğrenirken restoran yönetimini ilgilendiren mesleki ayrıntılara kadar çeşitli derslerimiz mevcuttur.

      25 Genel eğitim dersleri nedir?

      Genel eğitim dersleri siz öğrencilerimizi topluma, dünyaya ve mesleğinize çok yönlü olabilmeniz adına hazırlanmış derslerdir. Genel eğitim derslerimizi barındıran değişik başlıklarda havuzlarımız vardır. Öğrencilerimiz; iktisadi bilimler, insanlık ve toplum bilimleri, sosyal farkındalık ve etik, girişimcilik ve inovasyon, sanat ve iletişim havuzlarından diledikleri dersleri seçerek bilgi birikimlerini arttırma şansına sahip olacaklardır.

      26 İkinci yabancı dil dersleri ile ilgili bilgi verir misiniz?

      Eğitim dilimizin İngilizce olması ile birlikte öğrencilerimiz üniversitemiz kapsamında yer alan 9 farklı dilden birini seçerek küreselleşen dünyada yerlerini hazırlayacak ve ikinci yabancı dil avantajını kullanarak sektördeki farklılıklarını ortaya koyacaklardır.

      27 Bölümde gastronomi akımlarına yönelik dersleriniz mevcut mu?

      Gastronomi alanı multidisipliner bir alan olup günümüz dünyasında hızla değişen ve popüler olan bir alandır. Bu değişimi izleyebilmeniz için bölümümüzde her türlü dersimiz mevcuttur.

      28 Bölümde araştırma, geliştirme ve girişimcilik konularında dersler mevcut mu?

      Eğitim-öğretim hayatınız boyunca edindiğiniz bilgi birikimini nerede ve nasıl kullanıp yaratıcı olmanızı sağlayan araştırma/geliştirme ve bitirme projesi derslerimiz mevcuttur. Genel eğitim dersleri kapsamında inovasyon ve girişimcilik üzerine de ders alarak genç bir girişimci olabilme şansını da uzmanlarımızın desteği ile yakalamanızı sağlamaktayız.

      29 Bölümde kariyer geliştirme ve portfolyo hazırlama mevcut mu?

      Almış olduğunuzu eğitimi ve yeteneklerinizi sunabilmenizi sağlayabilmek için 4. sınıfta ders alarak portfolyo hazırlayabilmektesiniz.

      30 Bölümde zorunlu staj var mıdır?

      Öğrenciler, bölümden mezun olmadan önce iki adet zorunlu stajı tamamlamak durumundadırlar. Tüm öğrenciler ikinci sınıfta 40 iş günü, üçüncü sınıfta ise 60 iş günü olmak üzere kurum dışında uygulama stajı yapmakla yükümlüdürler.

      31 Yurtdışı eğitim ve staj olanakları nelerdir?

      Yurt dışında yapılacak stajlar, GMSB ikili anlaşmaları kapsamında ilgili akademik yıl için belirlenen kontenjanlar dahilinde gerçekleştirilir.

      Yurt dışı stajlarına seçilme ve değerlendirme kriterleri, anlaşmalı kurum/işletme ve ülkeler özelinde farklılıklar göstermektedir. Bunlara ilişkin bilgiler, stajların gerçekleştirileceği ilgili akademik yıl başında öğrencilere ilan edilir.

      32 Staj yerleri bölüm tarafından mı belirleniyor?

      Bölümün anlaşması olduğu durumlar haricinde öğrencilerimize staj yapabilecekleri işletmeler bölümümüz tarafından sağlanmamaktadır. Ancak, öğrencilerimiz kendi imkanları dahilinde staj yapabileceği işletme bulamaması durumunda bölüm olarak her zaman destek vermekteyiz.

      33 Ne tür işletmelerde staj yapabilirim?

      40 iş günü olarak yapılan ilk zorunlu staj mutfak ya da yönetim alanında yapılabilir. Ancak 60 iş günü olan 3. stajın mutfakta yapılması gerekmektedir.

      Ancak aynı yerde iki kez üst üste staj yapılamaz ve staj yerinin uygunluğu konusunda staj komisyonunun onayını almak zorunludur.

      34 Staj süresince üniversite tarafından sigorta yapılıyor mu?

      Öğrencimizin staj talebinin kurumunuz tarafından onaylanması halinde 5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin (b) bendi gereğince staj yapacak öğrencimizin “İş Kazası Meslek Hastalığı” primi stajı süresince Üniversitemiz tarafından ödenmektedir.  

      35 Stajların denetleme süreci mevcut mu?

      Her staj dönemi, öğrencilerimiz staj komisyonu tarafından önceden belirlenmeyen rastgele zamanlarda denetlenmektedir. Bu denetleme en az 3 farklı zaman dilimini içermektedir.

      36 Stajların değerlendirme süreci nedir?

      Staj değerlendirme süreci, staj ile ilgili evrakların tam olarak teslim edilmesi ve stajlarına ilişkin sunumlarını gerçekleştirmeleri ile sonlandırılmaktadır. Ayrıntılar için aşağıda belirtilen linke tıklamanız yeterli:

       https://culinary.ieu.edu.tr/tr/stajlar

      37 Stajlarda başarısız notu ne koşullarda verilmektedir?

      Staj değerlendirmelerinde başarısız notu aşağıdaki koşullarda verilmektedir.

      1. Staj evraklarının eksik teslim edilmesi,
      2. Staj sunumunun yapılmaması,
      3. Staj devam zorunluluğunu yerine getirmemesi,
      4. İşletme sahibi yapılan stajyer değerlendirme raporu,
      5. İşletme ile anlaşılmaması durumlarında staj başarısız olarak değerlendirilmektedir.

      38 Stajlardan başarısız olduğumuzda nasıl bir yol izleniyor?

      Başarısız olunan her staj tekrar edilmek durumundadır. Özel durumlar mevcut ise staj komisyonu tarafından belirtilen karara göre hareket edilmesi gerekmektedir. Özel durumlara yönelik:

      1. Öğrenciye ait sağlık problemi
      2. Ailevi (1. derece yakını) sağlık problemleri

      39 Uygulamalı derslerde kurallara uyulmadığı zaman bölümün stratejisi nedir?

      Uygulamalı derslerde güvenlik ve hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde öğrenci o günkü derse alınmayacaktır ve devamsızlıktan sayılacaktır.

      40 Uygulamalı derslerde devam-devamsızlık durumu nedir?

      Uygulamalı derslerde 3 kere (tüm ders boyunca) devamsızlık hakkı bulunmaktadır. Sayı artması durumunda öğrenci dersten NA (Devamsız) notu alarak kalacaktır.

      41 Teorik derslerde devam- devamsızlık durumu nedir?

      Teorik derslerde devam zorunluluğu YÖK ve senato tarafından belirlenen oranda takip edilmektedir. Aşağıdaki linkten bir tıkla ulaşabilirsin:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/72

      42 Temin edilmesi gereken üniforma takımı, bıçak seti ve mutfak araç-gereçleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

      Uygulamalı mutfak derslerinde kullanılacak bıçak ve ekipmanların olduğu mutfak seti üniversitemiz tarafından öğrencilere temin edilecektir. 

      Uygulamalı mutfak derslerinde giyilmesi gereken üniforma ve terlik, bölüm tarafından yönlendirilen firmalardan öğrenci tarafından alınacaktır.

       

       

      43 Çift anadal ve yan dal nasıl yapabilirim?

      Çift dal veya yan dal koşulları ile ilgili her türlü sorun için aşağıdaki linki tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/21

      44 Çift anadal ve yan dal hangi programlarda yapılabilir?

      Çift dal veya yan dal koşulları ile ilgili her türlü sorun için aşağıdaki linki tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/21

      45 Çift anadal veya yan daldan hangi koşullarda başarısız sayılıyorum?

      Çift dal veya yan dal koşulları ile ilgili her türlü sorun için aşağıdaki linki tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/21

      46 Bursum çift anadal ve yan dal yaparken geçerli oluyor mu?

      Çift dal veya yan dal koşulları ile ilgili her türlü sorun için aşağıdaki linki tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/21

      47 Çift anadal veya yan dal derslerinden başarısız olursam bursum kesilir mi?

      Çift dal veya yan dal koşulları ile ilgili her türlü sorun için aşağıdaki linki tıklaman yeterli:

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/21

      48 Azami eğitim süresi nedir?

      YÖK kuralları gereği dört yıllık bir eğitim programına kabul edilen her öğrencinin bu programı başarı ile tamamlaması için azami 7 akademik yıl (14 akademik dönem) süresi vardır. İngilizce hazırlık sınıfı bu süreye dahil değildir.

      49 Mezunlarınızın çalışma alanları nelerdir?

      Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olan öğrenciler

      -Şef olarak mutfak hiyerarşisindeki farklı pozisyonlarda görev alabilirler,

      -Yiyecek-içecek sektörünün yönetim kademelerinde çalışabilir,

      -Akademik olarak kendilerini geliştirerek üniversite veya akademilerde eğitmen şeflik yapabilirler.

      Sektörde şef olarak çalışan mezunlar, kendi işletmelerini açmayı tercih edebilmekte ya da otel, havayolları, kruvaziyer gemileri, catering firmaları, gıda üretim şirketlerinde çalışabilmektedir; sektöre ürün tedarik eden firma ve hammadde şirketi kuran ya da bu firmalar için çalışan mezunlarımız da vardır.

      50 Bölümünüzden mezun olduktan sonra hangi alanlarda yüksek lisans çalışması yapabilirim?

      Mezunlarımız yaygın olarak işletme, turizm işletmeciliği, ekonomi, gastronomi ve gıda tasarımı alanlarında yüksek lisans eğitimine devam etmektedirler. Bu alanların dışında kalan alanlarda da eğitiminize devam edebilirsiniz. Devam etmek için ilgili eğitim kurumlarının sınavlarında ve varsa mülakatlarında başarılı olmanız gerekir.

      51 Bölümünüzün eğitim kadrosu hakkında bilgi verir misiniz?

      Sosyal ve doğa bilimleri alanlarında uzmanlığını almış öğretim üyesi ve öğretim görevlilerimizin yanı sıra mutfak uygulamaları konusunda ulusal ve uluslararası restorancılık deneyimlerine sahip öğretim görevlisi kadromuz mutfak uygulama derslerimizden sorumludur.

      Akademik kadromuz lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra ulusal ve uluslararası akademik kurumlarda uzmanlıklarını edinmişlerdir. Mutfak derslerinden sorumlu öğretim görevlilerimiz dünya mutfak konularında Avrupa ve Amerika’da yer alan gastronomi okullarında eğitim alarak yurtdışında farklı bölgelerde bulunan restoranlarda çalıştıktan sonra bölümümüz kadrosunda yerlerini almışlardır.

      Bölümümüz akademik kadrosunda yer alan öğretim kadromuzun uzmanlık alanları gastronomi turizmi, mutfak kültürü, turizm pazarlaması, turizm işletmeciliği, duyusal analiz, gıda tasarımı, dünya mutfakları gibi alanlardan oluşmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için linki inceleyebilirsin. https://culinary.ieu.edu.tr/tr/academic_personnel

      52 Bölümün düzenlediği etkinlikler mevcut mu?

      Bölüm olarak her mevsim değişik etkinlikler ve faaliyetler düzenlemekteyiz veya katılmaktayız. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linke tıklaman yeterli:

      https://culinary.ieu.edu.tr/tr/mutfak-etkinlik

      53 Bölümün Erasmus anlaşmaları mevcut mu?

      Bölümümüzün, Portekiz'de bulunan "Instituto Politecnico di Guarda" ve "Escola Superior de Educação de Coimbra" kurumlarıyla Erasmus bağlantısı bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linke tıklaman yeterli:

      https://oia.ieu.edu.tr/tr

      54 Dersten başarılı sayılma hangi koşullara bağlıdır?

      Bu konuyla ilgili tüm soruların için aşağıdaki linki inceleyebilirsin.

      https://www.ieu.edu.tr/tr/bylaws/type/read/id/72

      55 Yaz okulunda hiç açılmayacak ve ek ders sınavı yapılmayacak dersler hangileridir?

      Yaz okulunda hiç açılmayacak ve ek ders sınavı yapılmayacak derslerin listesi için linke tıklayınız:

      https://phoenix.ieu.edu.tr/betanix/uploads/cms/cam.sams.ieu.edu.tr/2661_1640261600.pdf

      56 Diğer sorularım için kimi arayabilirim?

      Tüm merak ettiğiniz konular için bölüm sekreterliği ile iletişime geçebilirsiniz. Sekreterlik konuyu ilgili birime yönlendirecektir.

      Tel: 0232 488 8144

      E-posta: ceylin.kunt@ieu.edu.tr

      HABERTÜM HABERLER

      Akdeniz Koruma Derneği
      Akdeniz Koruma Derneği

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak, Akdeniz Koruma Derneği’ni konuk ettik. Dernek Kaynak Yönetimi ve İdari ...

      Devamı
      10. Gençler Arası Kültür ve Sanat Yarışmaları
      10. Gençler Arası Kültür ve Sanat Yarışmaları

      Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce "10'uncu Gençler Arası Kültür ve Sanat Yarışmaları" başlığı altında düzenlenecek olan ses, ...

      Devamı
      İzmir Ekonomi’den Yürekleri Isıtan Sürpriz
      İzmir Ekonomi’den Yürekleri Isıtan Sürpriz

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Mardin’in Derik ilçesindeki Bayır İlkokulu’nda okuyan minik kardeşlerine sürpriz yapmak ...

      İlgili SKA:
      3
      4
      10
      16
      17
      Devamı
      Minik Şeflerden ‘Yılbaşı’ Kurabiyeleri
      Minik Şeflerden ‘Yılbaşı’ Kurabiyeleri

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, eğlenceli ve rengarenk ‘yılbaşı kurabiyeleri’ hazırlayarak yeni yıl coşkusunu doyasıya ...

      İlgili SKA:
      4
      12
      17
      Devamı
      İzmir Ekonomi'de 'İtalyan' Lezzet Karnavalı
      İzmir Ekonomi'de 'İtalyan' Lezzet Karnavalı

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), bu yıl 9’uncusu kutlanan ‘Dünyada İtalyan Mutfağı Haftası’ etkinlikleri kapsamında ünlü İtalyan Şef Carlo Alberto d’Audino’yu ...

      İlgili SKA:
      3
      17
      Devamı
      Yedir App: Ev Aşçıları ile Müşterileri Bir Araya Getiren Uygulama
      Yedir App: Ev Aşçıları ile Müşterileri Bir Araya Getiren Uygulama

      Yedir App, evde yemek yapıp satarak ek gelir elde etmek isteyen ev aşçıları ile bu lezzetleri arayan müşterileri bir araya ...

      Devamı
      Genç Şefler, Festivale Lezzet Kattı
      Genç Şefler, Festivale Lezzet Kattı

      İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘Gıdanın Egemenliği’ temasıyla 7’ncisi düzenlenen İzmir GastroFest’e, hazırladıkları lezzetlerle ...

      İlgili SKA:
      2
      3
      Devamı
      Sağlıklı Kampüste ‘İzmir Ekonomi’ Modeli
      Sağlıklı Kampüste ‘İzmir Ekonomi’ Modeli

      Öğrencilerin fiziksel, sosyal ve sportif gelişimini artırmak amacıyla ‘sağlıklı kampüs’ konseptini hayata geçiren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), yaptığı çalışmaları anlatmak ...

      Devamı

      YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ

      Detaylar

      KÜRESEL KARİYER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.

      Daha Fazlası..

      BİLİME KATKI

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.

      Daha Fazlası..

      İNSANA DEĞER

      İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.

      Daha Fazlası..

      TOPLUMA FAYDA

      22 yıllık güç ve deneyimini toplumsal çalışmalara aktarmak..

      Daha Fazlası..
      İzmir Ekonomide yapacağın Lisansüstü eğitimle bir adım öndesin
      Lisansüstü Programları Doktora Programları
      İzmir Ekonomide yapacağın Lisansüstü eğitimle bir adım öndesin
      Lisansüstü Programları Doktora Programları
      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      izto logo
      İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
      ito vakfı logo
      kuruluşudur.
      Logo

      İzmir Ekonomi Üniversitesi
      Sakarya Caddesi No:156
      35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

      kampus İzmir

      • Üniversite
      • İEÜ'DE HAYAT
      • KAMPÜS YAŞAM
      • ÜNİVERSİTE İZMİR'DE YAŞANIR
      • PATENTLER
      • Kampüsİzmir
      • STÜDYO ve LABORATUVARLAR
      • Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi
      • Kütüphane
      • KARİYER YÖNLENDİRME MERKEZİ
      • Çocuk Üniversitesi
      • İletişim

      İEÜ © Tüm hakları saklıdır.

      İEU