UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Kişisel Hijyen ve Mutfak Kuralları
GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
KİŞİSEL HİJYEN ve MUTFAK KURALLARI
MUTFAK ÜNİFORMASI:
Uygulamalı derslerde öğrenciler üniformalarını tam olarak giymekle yükümlüdür. Üniformalarımız aşağıda belirtilen parçalardan oluşur.
- Şef Ceketi
- Düz Beyaz T-shirt (Şef ceketi içine giyilecek)
- Pantolon (Siyah)
- Önlük (Beyaz)
- Siyah Kapalı Mutfak Terliği
- Siyah Çorap
- Siyah Kep
- Torşon (en az 2 adet)
KILIK-KIYAFET KURALLARI:
- Şef ceketi, pantolon, önlük ve torşon her ders temiz ve ütülü olmalıdır.
- Terlikler temiz ve cilalı olmalıdır.
- Uzun saçlar arkadan bağlı ve şef şapkası içerisinde saklı olmalı, dışarıya taşıp sarkmamalıdır.
- Derse çorapsız gelinmemeli, kadın çorabı (naylon çorap) veya renkli desenli çoraplar kesinlikle giyilmemelidir. Sentetik olmayan, pamuklu, yünlü, kalın ve siyah çorap kullanılmalıdır.
- Öğrenciler ders süresince üniforma üzerine herhangi bir aksesuar (küpe, piercing, bilezik, yüzük gibi) kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır.
- Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.
- Erkek öğrenciler derse gelmeden günlük sakal-bıyık tıraşlarını olmalı, favoriler kısa ve düzgün olmalıdır. Öğrencilerin sakal ve bıyık bırakması kesinlikle yasaktır. Sağlık açısından sakal-bıyık tıraşı olamayan öğrenciler, sebebini belirten tam teşekkülü hastanelerden aldıkları raporu bölüm başkanlığına ibraz etmek zorundadır.
- Üniforma ile sigara içilmesi yasaktır.
HERHANGİ BiR MADDEYE UYGUN DAVRANMAYAN ÖĞRENCİLER DERSLERE ALINMAYACAKTIR.
ÜNİFORMALARIMIZ BÖLÜM KIYAFET ODASINDA GİYİLMELİDİR.
DIŞARIDAN ÜNİFORMA İLE GELEN ÖĞRENCİLER HİJYENİK NEDENLERDEN DOLAYI DERSE ALINMAYACAKTIR.
GEÇERLİ BİR NEDEN OLMAKSIZIN 3 DERSTEN FAZLA DEVAMSIZLIK YAPAN ÖĞRENCİLER SÖZ KONUSU DERSTEN ’NA’ (DEVAMSIZ) HARF NOTU ALACAKTIR.
GENEL KURALLAR:
- Öğrenciler ders başlangıç saatinde sınıfta bulunmakla yükümlüdür.
- Mutfaklardan herhangi bir şekilde ekipman, bitmiş ürün ya da malzeme çıkarmak yasaktır.
- Derslerde üretilen yiyeceklerin tüketmeleri için başkalarına verilmesi yasaktır.
- Tüm derslerde cep telefonları kesinlikle kapalı olmalıdır.
- Derslerde dizüstü bilgisayarların kullanılması yasaktır.
- Mutfakta tezgâha yaslanmak, koşmak, münakaşa etmek, eğitmenle tartışmak mutfaktaki çalışma adabını ve iş güvenliğini olumsuz etkiler. Her öğrenci bu konudaki uyarı ve taleplere kesinlikle uymalıdır.
- Öğrenciler eğitmenlerin uyarı ve taleplerine kati suretle uymakla yükümlüdür.
- Mutfakta bulunan ve kullanımını bilmediğiniz herhangi bir araç-gereç veya ekipman mutlaka eğitmene danışarak veya eğitmen gözetmenliğinde kullanılmalıdır. Bozuk ekipmanların tamir edilmeye çalışılmaması ve derhal eğitmene rapor edilmesi gerekmektedir.
- Ders sırasında temiz, düzenli ve güvenli çalışılması önemlidir.
- Her teneffüs bitiminde eller mutlaka yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
- EI ve kollarda bulunan yaralar çapraz bulaşma olasılığını önlemek için yara bandı ile kapatılmalıdır.
- Üniversite tarafından öğrencilerin kullanımına tahsis edilen kilitli dolaplar her yarıyıl sonunda öğrenciler tarafından boşaltılacaktır. Yarıyıl sonunda boşaltılmamış olan dolaplar Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu tarafından boşaltılacak ve içerisinde bulunan eşyaların sorumluluğu alınmayacaktır. Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde dönem içerisinde dolaplar Yüksekokul Müdürlüğü tarafından açılıp kontrol edilecektir.
Yukarıda belirtilen kurallara uymak hem güvenliğim hem de eğitimim için son derece önemlidir. Bu kuralları okuduğumu, anladığımı ve uymadığım takdirde doğacak sorumluluk ve sonuçları üstlendiğimi beyan ederim. Ayrıca üniversite ve bölüm internet sitesinde yayınlanmakta olan "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ni okuduğumu ve bu hükümlere bağlı olduğumu anladığımı beyan ederim.
Yukarıda belirtilen kurallar mutfaklardan sorumlu tüm öğretim görevlileri için de geçerli olup, kurallara uymaları zorunludur.
HABER |TÜM HABERLER
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir tören düzenlendi.
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak