
UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
Dünyada uzun zamandır çeşitli üniversite ve enstitülerin programları arasında yer alan mutfak sanatları, ülkemizde de ilgi odağı haline gelmiştir. Bunda, kültürel yapıdaki değişimin etkisi olduğu kadar, Türkiye’nin en hızlı gelişme gösteren sektörünün turizm olmasının da önemli payı bulunmaktadır. İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı’nın amacı pratik bilgi ve beceri sahibi olmanın yanı sıra, dünya mutfak kültürlerini bilen şefler yetiştirmektir. Bu bireyler genellikle hizmet sektöründe görev almakta, iletişim ve yönetimsel bilgi becerilerini geliştirici bir niteliğe sahip olarak yetiştirilmektedirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programının amacı, gastronomi ve mutfak sanatları alanında gerekli teorik ve pratik bilgilerle donanmış bireylerin yetiştirilmesini sağlamaktır. Programı benzerlerinden farklı kılan en önemli özellik, yönetim bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine özel bir önem verilmiş olmasıdır. Dört senelik eğitim içinde işletme ve yönetim ağırlıklı derslere de yer verilmiştir. Böylece öğrenciler, işletmenin yönetim, finans, pazarlama gibi işletmecilik fonksiyonlarını tanıyacaklar ve bu alandaki faaliyetlerin ne şekilde gerçekleştirildiğini uygulamalı olarak öğrenme fırsatı bulacaklardır. Eğitimin geri kalan süresi, tamamen pratiğe yönelik olup uygulamalı eğitim şeklinde verilmektedir. Bu dönemde öğrenciler, mutfak sanatlarının teorik altyapısının yanı sıra, Dünya mutfaklarını da uygulamalı olarak öğrenmektedirler. Les Toques Blanches Lyonnaises Kurumu ile imzalanan anlaşma ile mesleğinde öncü Fransız şefler bölümümüzde belli dönemlerde dersler vermekte, bu ilişkilerin paralelinde öğrencilerimiz yaz dönemlerinde Fransa’da Michelin yıldızlı restoranlarda ya da ödüllü şeflerin yanından uzun süreli staj yapma imkanı bulmaktadırlar. Her geçen sene işbirliğinde olduğumuz restoran sayısı artmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programının eğitim dili İngilizce’dir. Öğrenciler, eğitimlere devam ettikleri boyunca üniversitemiz tarafından verilmekte olan ikinci bir yabancı dili öğrenmektedirler. İkinci yabancı dile hakim bir şekilde mezun olan öğrencilerimiz sektörde teorik ve pratik bilgilerle donanmış, vizyon sahibi şeflere yönelik ihtiyacı büyük ölçüde gidermektedirler.
HABER |TÜM HABERLER

Mutfak 'Depremzedeler' İçin Açıldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün 25 öğrencisi, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a gönderilmek üzere raf

‘Mutfak’ta Örnek Birliktelik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), öğrencilerin staj imkanlarını geliştirmek için yaptığı iş birliklerine bir yenisini daha ekleyerek Bilsev Group ile protokol imzaladı.

Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.

Türkiye’ye örnek başarı: 'Tescilli gastronomi'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu’nun (TURAK) yaptığı incelemeden başarıyla geçerek ‘tam akredite’

Türk mutfağı için dev birliktelik
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk mutfağının Las Vegas Üniversitesi’nde ders olmasını sağlayan, 5 yıl sürecek ‘Turquality’ projesi

ABD’ye canlı yayında ‘Türk mutfağı’ dersi
Turquality Projesi kapsamında gerçekleşen çevrim içi tadım etkinliğinde Türk şefler, ABD'nin ünlü şeflerine canlı yayında Türk baharatları kullanarak kuzu şiş, çipura ve

BİR TIK'TA ŞEF KARŞINDA
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının inceliklerini öğrenmek, yemeklere lezzet katacak püf noktalarını yakalamak isteyenler için ‘E-Chef’ uygulamasını başlattı. İEÜ

KARANTİNA SÜRECİNDE SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu, dengeli ve yeterli beslenme için kolayca yapılabilecek yemek tarifleri hazırladı. Tarifler üniversitenin sosyal