Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 406 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Ege Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 406
Bahar
1
4
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, Ege mutfağını tanımlamak ve bölgede kullanılan malzemeleri Ege bölgesi içinde yer alan yörelere göre sınıflandırarak öğrencilere açıklamaktır. Bölgenin lokal ürünlerini ve geleneksel yemeklerini doğru pişirme teknikleri ile hazırlayıp sunmaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Ege mutfağının temel prensiplerini açıklayabilecektir.
  • Ege mutfak kültürü ve öğelerini tartışabilecektir.
  • Ege mutfağında kullanılan genel pişirme tekniklerini uygulayabilecektir.
  • Ege ürünlerini reçetelerini yerel ürünlerle yaratıcı şekilde örnekleyebilecektir.
  • Ege mutfağında kullanılan özgün ekipman ve malzemeleri yorumlayabilecektir.
  • Ege mutfağının sürdürülebilirliğini geliştirebilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, Ege mutfak kültürünü ve Ege mutfağında yer alan yöresel farklılıkları uygulamalı biçimde tanımlar. Öğrencilere Ege’ye özgü lokal malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar öğretilir. Ege mutfağına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler uygulanır ve sunumunu yapılır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Ege mutfağına giriş
2 Ege Otları ve soğuk mutfak uygulamaları İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., Otlar - Sebzeler 1. cilt 83-89, 2. cilt 15-25
3 Ege Otları ve sıcak mutfak uygulamaları İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., Otlar - Sebzeler 1. cilt 83-89 2. cilt 35-65
4 Ege mezeleri ve teknikleri Turkish Cuisine (2015) Editors: A. Bilgin, Ö. Samancı, Ministry of Culture and Tourism, Ankara, Chapter 5, p. 369-372
5 Zeytinyağı ve zeytinyağlılar İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 1. cilt 91-96
6 Deniz ürünleri ve ana yemekler İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 1. cilt 173-179
7 Et yemekleri ve güveçler İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 1. cilt 169-172
8 ARA SINAV
9 Sakatat uygulamaları İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 1. cilt 159-162
10 Hamur İşleri İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 2. cilt 121-129
11 Şerbetli ve sütlü tatlılar İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 2. cilt 133-151
12 İzmir mutfağı İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2.ed., 1.cilt 142-170
13 Sefarad mutfağı İzmir Sefarad Mutfağı (2012) 1.ed., 14-50
14 Levanten mutfağı / Proje Teslim Mutfak Tarihinin Levanten Tarifleri (2011) 1.ed. 25 - 60
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı
  • İzmir’in Lezzet Öyküsü (2018) 2. cilt, İzmir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ISBN 978-975-17-41-11-0-1İzmir 

  • Turkish Cuisine (2015) Editors: A. Bilgin, Ö. Samancı, Ministry of Culture and Tourism, Ankara, ISBN978-975-17-3376-4

  •  İzmir Sefarad Mutfağı (2012) Ester Antebi, Sara Enriquez, Lina Eskinazi, Nüket Franco, Ora Gürkan, Jinet Sidi Sarfati, Etki Yayın,  ISBN 978-605-4387-694

  • Mutfak Tarihinin Levanten Tarifleri (2011) Bragiotti Ingrid Mary, Mat Basım, İzmir, ISBN 9786056252709

Önerilen Okumalar/Materyaller

Şavkay, T. (2000), Tatlı Kitap Türk ve Dünya Tatlıları, Şekerbank, ISBN 978-975-978-65-40

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
25
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
15
Portfolyo
Ödev
2
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
5
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
1
16
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
4
64
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
5
5
Portfolyo
0
Ödev
2
3
6
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
6
6
Final Sınavı
1
9
9
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.