Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 220 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılığı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 220
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli Karma
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı yemek fotoğrafçılığına ve stilistliğine ilişkin temel bilgi ve becerilerin teorik ve uygulamalı olarak kazanılmasıdır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Temel Fotoğrafçılık bilgisi ve DSLR kullanımını açıklayabilecektir.
  • Ürünlerin fotoğraflanması için masa üstü kompozisyon oluşturabilecektir.
  • Yemek fotoğrafçılığına özel çekim tekniklerini tanımlayabilecektir.
  • Masa üstü objelerin fotoğraflanabilmesi için dogal ışığın kullanımını öğrenerek gerekli ışık ayarlarını uygulayabilecektir.
  • Yemek fotoğrafçılığında çekim öncesi planlamanın önemini açıklayabilecektir.
  • Kamera için tabak hazırlama tekniklerini uygulayabilecektir.
  • Fotoğraf düzenleme tekniğini cesitli uygulamaları kullanabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders temel tasarım ilkeleri doğrultusunda kamera için tabak hazırlama ve tasarlama konuları ile yemek fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kapsamaktadır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş - Yemek Fotoğrafçılığının Tarihi
2 Kamera Ayarları ve Modları - Manuel Kamera Kullanımının Önemi H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 2: Camera settings and mode, p.32-59.
3 Yemek Fotoğrafçılığında Gün Işığını (Indoor) Kullanma ve Kontrol Etme -1- H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 3: Natural light photography, p.60-93.
4 Yemek Fotoğrafçılığında Gün Işığını (Outdoor) Kullanma ve Kontrol Etme -2- H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),,Chap.4 : Artificial light photography, p.60-93.
5 Yemek Fotoğrafçılığında Kullanılan Kamera Açıları H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 6: Setting up for capture, p.126-160
6 Kompozisyon Teknikleri 1 H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 6: Setting up for capture, p.126-160
7 Kompozisyon Teknikleri 2 H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 6: Setting up for capture, p.126-160
8 Yemek Stilistliğine Giriş L. Bellingham & J. A. Bybee, “Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art”, (CRC Press, 2008), chap. 1: Introduction to food styling, p.1-11
9 Set Kurarken Dikkate Alınacak Temel Öğeler H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 7: Styling, p.185-204
10 Yemek Fotoğrafında Sahne ve Hikâye Yaratımı H. Dujardin, “Plate to Pixel, Digital food Photography & H. Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 7: Styling, p.185-204
11 Kamera için Tabak Hazırlama Teknikleri -1- Food Photography: From Snapshots to Great Shots ,Nicole S. Young ,chapter 7 , p.201-270
12 Kamera için Tabak Hazırlama Teknikleri -2- L. Bellingham & J. A. Bybee, “Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art”, (CRC Press, 2008), Chap. 4: Making a salad for the camera, p.56-69
13 Fotoğraf İşleme Teknikleri H. Dujardin, H., “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, (Wiley Publishing, 2011),Chap. 8: After capture, p.223-236. Food Photography: From Snapshots to Great Shots ,Nicole S. Young ,chapter 6 , p.147-199
14 Proje Sunumları
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Dujardin, H., “Plate to Pixel, Digital food Photography & Styling”, Wiley Publishing, 2011, ISBN: 978-0-470-93213-1.

Bellingham, L., & Bybee, J. A., “Food styling for photographers: A guide to creating your own appetizing art”, CRC Press, 2008, ISBN 13: 978-0-240-81006-5.

Young Nicole S., ‘’Food Photography: From Snapshots to Great Shots’’, Peachpit Press, ISBN 13: 978-0-321-78411-7

Önerilen Okumalar/Materyaller

Glyda, J. “Food Photography, Creating Appetizing Images”, Routledge, 2019,

ISBN :978-113-8502-215

Feast for the Eyes, The Story of Food in Photography,Susan Bright, Aperture Press, ISBN : 978-159711-361-8

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
15
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
15
Portfolyo
Ödev
2
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
6
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
5
10
Portfolyo
0
Ödev
2
6
12
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
8
8
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
12
12
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.