Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 202 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yiyecek ve İçecek Yönetimi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 202
Bahar
3
0
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Tartışma
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu ders öğrencilerin yiyecek ve içecek yönetiminde yönetsel anlamda bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini ve yönetici görev ve sorumluluklarının kazanılmasını amaçlamaktadır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yiyecek ve içecek operasyonlarının organizasyon yapısını ve sınıflandırılmasını tanımlayabilecektir
  • Yiyecek ve içecek işletmelerinde iş ve pazarlama planı oluşturmanın temel unsurlarını belirleyebilecektir.
  • Menu planlama, menu fiyatlandırma ve uygulama becerileri gösterebilecektir.
  • Yiyecek ve içecek yönetiminde satın almanın önemini tartışabilecektir.
  • Yiyecek ve içecek servisini uygun yiyecek ve içecek üretim yöntemiyle eşleştirme becerilerini gösterebilecektir.
  • Yiyecek ve içecek yönetiminde gelir ve maliyet kontrolünün önemini değerlendirebilecektir.
  • Yiyecek ve içecek yönetiminde insan kaynakları yönetimi konularını sınıflandırabilecektir.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde kalite yönetiminin önemini tartışabilecektir.
Ders Tanımı Bu derste yiyecek ve içecek endüstrisinin organizasyon yapısı, yönetim süreci ve yiyecek içecek operasyonlarının planlaması anlatılacaktır. Yiyecek ve içecek yönetim fonksiyonları ayrıntılı incelenerek yiyecek içecek işletmelerinden örneklerle açıklanacaktır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin İçeriği ve Değerledirme Ölçütlerini Tanıma Yiyecek ve İçecek Yönetimine Giriş Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 1 Introducing Food and Beverage Management, 6th edn (London and New York: Routledge, 2018), 1-32.
2 Yiyecek ve İçecek Operasyonlarının Sınıflandırılması JBernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 2 Classifying Food and Drink Service Operations, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 34-44.
3 Doğrudan Yiyecek ve İçecek Servisleri Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 3 Restaurants and Events-the direct market, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 45-75.
4 Dolaylı Yiyecek ve İçecek Servisleri Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 4 Contract Foodservice, Travel and Public Sector Catering-the Indirect Market, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 76-93.
5 Konsept Oluşturma Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 5 Developing the Concept, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 94-119.
6 Menu Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 6 The Menu, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 120-156
7 Satın Alma ve Depolama Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, "Food and Beverage Management", chap. 7 Purchasing and Storage, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 157-177
8 Üretim ve Servis Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 8 Production and Service, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 178-221
9 Ara Sınav
10 Kontrol Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 9 Controlling the Operation, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 222-270
11 Liderlik ve İnsan Kaynakları Yönetimi - Yiyecek & İçecek Pazarlaması - Küçük Sınav Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 10 Staffing Issues, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 275-294
12 Kalite Yönetimi, Trendler ve Güncel Gelişmeler Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, “Food and Beverage Management”, chap. 11 Food and Beverage Marketing, 6th edn, (London and New York: Routledge, 2018), 295-325
13 Sunumlar
14 Saha Gezisi
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

“Food and Beverage Management”, Bernard Davis, Andrew Lockwood, Peter Alcott and Ioannis S. Pantelidis, 6th edn, London and New York: Routledge, 2018, ISBN 9781315563374

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
20
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
25
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
10
20
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
22
22
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
16
16
Final Sınavı
1
16
16
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.