UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
CLM 325 | Ders Tanıtım Bilgileri
Dersin Adı |
Avrupa Mutfakları
|
Kodu
|
Yarıyıl
|
Teori
(saat/hafta) |
Uygulama/Lab
(saat/hafta) |
Yerel Kredi
|
AKTS
|
CLM 325
|
Güz/Bahar
|
2
|
2
|
3
|
5
|
Ön-Koşul(lar) |
Yok
|
|||||
Dersin Dili |
İngilizce
|
|||||
Dersin Türü |
Seçmeli
|
|||||
Dersin Düzeyi |
Lisans
|
|||||
Dersin Veriliş Şekli | Yüz Yüze | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Deney / Laboratuvar / Atölye uygulamaAnlatım / Sunum | |||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere Avrupa'nın farklı bölgelerinin mutfaklarını tanıtmak ve bu mutfakları temsil eden yerel yemekleri beslenme ilkelerine göre pişirmeyi ve uygun şekilde sunmayı öğrenmelerini sağlamaktır. |
Öğrenme Çıktıları |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu ders öğrencilere çeşitli Avrupa mutfakları, yerel Avrupa ürünleri ve bunlara ilişkin sunum uygulamalarını öğretmektedir. Öğrenciler ders kapsamında, Avrupa'daki farklı bölgelerin tarihi ve kültürel unsurlarına göre Avrupa menüleri hazırlama ve yemek sunma becerilerini geliştireceklerdir. |
|
Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri |
X
|
|
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Derse Giriş | |
2 | Batı Avrupa Mutfakları I: Britanya Adaları | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 6, Cuisines of the British Isles, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
3 | Batı Avrupa Mutfakları II-III: Fransa | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 5, French Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
4 | Batı Avrupa Mutfakları II-III: Fransa | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 5, French Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
5 | Batı Avrupa Mutfakları IV: Hollanda ve Belçika | Wight, E. “Dutch Feast”, 1st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Press, 2017. Luck, B. “Belgian Cuisine”, 1st edn., Paderborn: Salzwasser-Verlag, 2009. |
6 | Doğu Avrupa Mutfakları: Rusya ve Baltık Devletleri | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 9, Russian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. Lauta, S. J. “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1st edn., Leicester: Lorenz Books, 2009. |
7 | Orta Avrupa Mutfakları I: Almanya ve Avusturya | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 7, German Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
8 | Güney Avrupa Mutfakları I: İspanya ve Portekiz | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 10, Iberian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
9 | Güney Avrupa Mutfakları II-III: İtalya | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 4, Italian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
10 | Güney Avrupa Mutfakları II-III: İtalya | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 4, Italian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
11 | Ara Sınav | |
12 | Ödev Teslim ve Sunumları | |
13 | Orta Avrupa Mutfakları II: Polonya, Çekya ve Macaristan | MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 3, Eastern European Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. |
14 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Lauta, S. J. “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1st edn., Leicester: Lorenz Books, 2009. ISBN-13: 978-1903141663 Luck, B. “Belgian Cuisine”, 1st edn., Paderborn: Salzwasser-Verlag, 2009. ISBN-13: 978-3861951209 MacVeigh, J. “International Cuisine”, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. ISBN-13: 978-1418049652 Wight, E. “Dutch Feast”, 1st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Press, 2017. ISBN-13: 978-1551526874 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Nenes, M. F. “International Cuisine”, 1st edn., New Jersey: Hoboken, John Wiley & Sons, Inc., 2009. ISBN-13: 978-0-470-41076-9 |
DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama |
1
|
40
|
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev |
1
|
15
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
5
|
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav |
1
|
15
|
Final Sınavı |
1
|
25
|
Toplam |
Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
4
|
75
|
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı |
1
|
25
|
Toplam |
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) |
16
|
2
|
32
|
Sınıf Dışı Ders Çalışması |
14
|
2
|
28
|
Arazi Çalışması |
0
|
||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği |
0
|
||
Portfolyo |
0
|
||
Ödev |
1
|
20
|
20
|
Sunum / Jüri Önünde Sunum |
1
|
10
|
10
|
Proje |
0
|
||
Seminer/Çalıştay |
0
|
||
Sözlü Sınav |
0
|
||
Ara Sınavlar |
1
|
16
|
16
|
Final Sınavı |
1
|
12
|
12
|
Toplam |
150
|
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ
#
|
Program Yeterlilikleri / Çıktıları |
* Katkı Düzeyi
|
||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır |
X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir |
X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir |
|||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar |
X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır |
|||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır |
|||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur |
|||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır |
X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir |
|||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) |
|||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır |
|||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest
HABER |TÜM HABERLER
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak
Mutfak 'Depremzedeler' İçin Açıldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün 25 öğrencisi, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a gönderilmek üzere raf
Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.