Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 325 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Avrupa Mutfakları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 325
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere Avrupa'nın farklı bölgelerinin mutfaklarını tanıtmak ve bu mutfakları temsil eden yerel yemekleri beslenme ilkelerine göre pişirmeyi ve uygun şekilde sunmayı öğrenmelerini sağlamaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Avrupa mutfaklarında değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlayabilecektir.
  • Avrupa mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını uygulayabilecektir.
  • Avrupa Mutfaklarına ilişkin menüleri hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini uygulayabilecektir.
  • Avrupa mutfaklarında yer alan pişirme tekniklerini kritik edebilecektir.
  • Avrupa’nın farklı bölgelerinde yer alan mutfakların tarihini ve kültürel gelişimini tartışabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders öğrencilere çeşitli Avrupa mutfakları, yerel Avrupa ürünleri ve bunlara ilişkin sunum uygulamalarını öğretmektedir. Öğrenciler ders kapsamında, Avrupa'daki farklı bölgelerin tarihi ve kültürel unsurlarına göre Avrupa menüleri hazırlama ve yemek sunma becerilerini geliştireceklerdir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Batı Avrupa Mutfakları I: Britanya Adaları MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 6, Cuisines of the British Isles, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
3 Batı Avrupa Mutfakları II-III: Fransa MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 5, French Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
4 Batı Avrupa Mutfakları II-III: Fransa MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 5, French Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
5 Batı Avrupa Mutfakları IV: Hollanda ve Belçika Wight, E. “Dutch Feast”, 1st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Press, 2017. Luck, B. “Belgian Cuisine”, 1st edn., Paderborn: Salzwasser-Verlag, 2009.
6 Doğu Avrupa Mutfakları: Rusya ve Baltık Devletleri MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 9, Russian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. Lauta, S. J. “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1st edn., Leicester: Lorenz Books, 2009.
7 Orta Avrupa Mutfakları I: Almanya ve Avusturya MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 7, German Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
8 Güney Avrupa Mutfakları I: İspanya ve Portekiz MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 10, Iberian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
9 Güney Avrupa Mutfakları II-III: İtalya MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 4, Italian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
10 Güney Avrupa Mutfakları II-III: İtalya MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 4, Italian Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
11 Ara Sınav
12 Ödev Teslim ve Sunumları
13 Orta Avrupa Mutfakları II: Polonya, Çekya ve Macaristan MacVeigh, J. “International Cuisine”, Chap. 3, Eastern European Cuisine, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
14 Dönemin gözden geçirilmesi
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Lauta, S. J. “Estonia, Latvia and Lithuania”, 1st edn., Leicester: Lorenz Books, 2009. ISBN-13: 978-1903141663

Luck, B. “Belgian Cuisine”, 1st edn., Paderborn: Salzwasser-Verlag, 2009. ISBN-13: 978-3861951209

MacVeigh, J. “International Cuisine”, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. ISBN-13: 978-1418049652

Wight, E. “Dutch Feast”, 1st edn., Vancouver: Arsenal Pulp Press, 2017. ISBN-13: 978-1551526874

Önerilen Okumalar/Materyaller

Nenes, M. F. “International Cuisine”, 1st edn., New Jersey: Hoboken, John Wiley & Sons, Inc., 2009. ISBN-13: 978-0-470-41076-9

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
5
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
15
Final Sınavı
1
25
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
75
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
25
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
20
20
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
10
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
16
16
Final Sınavı
1
12
12
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.