Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 341 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Pişirme Kimyası: Uygulamalı Mutfak Reaksiyonları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 341
Güz/Bahar
1
4
3
5

Ön-Koşul(lar)
  CLM 206 İzlemiş olmak (Derse kayıt olup NA veya W notu dışında bir nota sahip olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrenciyi mutfak reaksiyonları uygulamaları ile pişirme kimyasında geliştirmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler;
  • Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler; Mutfak ölçümlerinde doğruluğu tanımlayabilecektir.
  • Mutfak uygulamalarında hidrojen, iyonik ve kovalent bağlanmayı ayırt edebilecektir.
  • Koloid, süspansiyon, jel, kristallendirme ve çözelti formülasyonlarını uygulayabilecektir.
  • Protein moleküllerinin ilişkilerini gözlemyeb
  • Protein moleküllerinin ilişkilerini gözlemleyebilecektir.
Ders Tanımı Bu ders öğrencilerin pişirme kimyası alanında bulunan uygulamaları doğru bir şekilde takip etmelerini ve kimyasal reaksiyonların uygulama teknikleri kavramlarını hedeflemektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş, Uygulamalı Gastronomi Laboratuvarına Giriş Ders izlencesi CLM 341 Uygulama Kılavuzu
2 Mutfak uygulamalarında doğruluğun önemi Hacim ölçümlerinde Yoğunluk ve Hacim Uygulaması Chapter 1 Measuring and Weighing pp 1-8 CLM 341 Application Manual
3 Pişirme kimyasında bağlar: İyonik ve kovalent bağlar Köpükler: Yağ, Gluten, Şeker ve Vegan köpükler Chapter 2 Foams pp 9 - 27 CLM 341 Application Manual
4 Pişirme kimyasında bağlar: Hidrojen bağları Emülsiyonlar: Emülsiyon reaktantları Chapter 3 Emulsions pp 37 - 46 CLM 341 Application Manual
5 Kolloidler, Jeller ve süspansiyonlar Kiraz rüyası peyniri uygulaması Chapter 4 Colloids, Gels and Suspensions pp 47 - 54 CLM 341 Application Manual
6 Çözeltiler Şekerlemeler Chapter 6 Solutions pp 95 - 104 CLM 341 Application Manual
7 Kristalleşme Şeker kristalleri Chapter 7 Crystallization pp 105 - 110 CLM 341 Application Manual
8 Ara sınav
9 Protein Kimyası Enzimler, et ve süt uygulamaları Chapter 8 Protein Chemistry pp 111 - 121 CLM 341 Application Manual
10 Mikrobiyoloji ve kimya Ekşi maya, maya ve ekşi krema uygulamaları Chapter 9 Biology pp 133 - 152 CLM 341 Application Manual
11 Isıtma ile kimyasal reaksiyonlar Kahverengileşme kimyası uygulamaları Chapter 11 Heating pp 171 - 185 CLM 341 Application Manual
12 Asitler ve Bazlar Asitler ve bazlarla pişirme Chapter 12 Acids and Bases pp 187 - 196 CLM 341 Application Manual
13 Yükseltme ve İndirgeme Reaksiyonları Sirke Chapter 13 Oxidation and Reduction pp 205 - 213 CLM 341 Application Manual
14 Kaynama, donma ve Basınç Dondurma Chapter 14 Boiling, Freezing and Pressure pp 221 - 227 CLM 341 Application Manual
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Quellen Field S. (2012) Culinary Reactions: The everyday chemistry of cooking, Chicago review press ISBN 978-1-56976-706-1

 

Cooking Chemistry: Applied Culinary Reactions Laboratory Manual

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
2
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
1
16
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
4
64
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
3
42
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
12
12
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
0
Final Sınavı
1
16
16
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.