Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 217 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Gastronomide Etik
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 217
Güz
2
0
2
3

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere temel etik değerler ve mesleği ile ilişkili etik davranış özellikleri konusunda farkındalık kazandırılmasıdır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Gastronomi alanında etik ve ahlak kavramlarını tanımlayabilecektir.
  • Gıda üretimi temel etik ilkeleri açıklayabilecektir.
  • Gıdada etik konularını tanımlayabilecektir.
  • Mesleki etik ilkelerine uymak için yapılması gerekenleri sıralayabilecektir.
  • Gastronomi ve mutfak sanatları alanında meslek etiği ilkelerini açıklayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, temel etik teorilerin savları, etik sorunların ve ilkelerin yapısı ve bunların meslek etiğiyle olan ilgisi incelemeyi; etik karar verme, bireysel, sosyal sorumluluklar ve mesleğin doğası, mesleki etik kodları ve sorumluluk tartışmaları ile kişinin bireysel karakterine ve mesleki sorumluluklarına dair farkındalık kazandırmayı içermektedir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
X
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse giriş ve dersin tanıtımı Ders izlencesi
2 Etik nedir? Etik Teorileri Shani A., Belhassen Y. (2011) Teaching professional ethics in culinary studies International Journal of Contemporary Hospitality Management Vol. 25 No. 3, 2013 pp. 447-464
3 İşyerinde Etik Uygulamalar Erdem Etiği Clark J.P., Ritson C. (2013) Practical Ethics for Food Professionals Ethics in Research, Education and the Workplace Wiley- Blackwell Publication Chapter 1: Fundamentals of ethics
4 Sonuçsalcılık ve Deontoloji Vaka: Kıtlık Clark J.P., Ritson C. (2013) Practical Ethics for Food Professionals Ethics in Research, Education and the Workplace Wiley- Blackwell Publication Chapter 3: Ethical principles and the ethical matrix
5 Etik İlkeler ve Etik Matrisi Vaka: Hayvan Tarımı Clark J.P., Ritson C. (2013) Practical Ethics for Food Professionals Ethics in Research, Education and the Workplace Wiley- Blackwell Publication Chapter 11 Ethical practices in the workplace
6 Gıda Tedarik Zinciri Boyunca Etik Vaka: Sürdürülebilirlik Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Chapter 3 Sustainability and Ethics Along the Food Supply Chain Springer publication
7 Ara sınav
8 Tüketim Etiği Clark J.P., Ritson C. (2013) Practical Ethics for Food Professionals Ethics in Research, Education and the Workplace Wiley- Blackwell Publication Chapter 12 Ethical thinking and practice
9 Restoranlarda İzlenebilirlik Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Chapter 4 The Ethics of Consumption Springer publication
10 Yayın etiği Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Chapter 10 Publication Ethics Springer publication
11 Veganizm ve Vejetaryenlik Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Chapter 7 Corporate Social Responsibility Springer publication
12 Biyomühendislik - GDO'lar Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Chapter 6 Codes of Ethics of Food Professionals: Principles and Examples Springer publication
13 Beslenme, Sağlık ve Yemek Seçenekleri Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Chapter 8 Food Safety and Fraud Springer publication
14 Proje Sunumları
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Costa R., Pittia P. (2018) Food Ethics Education Springer publication

ISBN 978-3-319-64736-4
Clark J.P., Ritson C. (2013) Practical Ethics for Food Professionals Ethics in
Research, Education and the Workplace Wiley- Blackwell Publication ISBN-13 ‏ :
‎ 978-0470673430

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
20
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
10
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
10
10
Proje
1
15
15
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
10
10
Final Sınavı
1
13
13
    Toplam
90

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.