Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 472 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Yöresel Türk Mutfakları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 472
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, yöresel Türk Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesidir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Yöresel Türk Mutfakları çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri tanımlayabilecektir.
  • Yöresel Türk mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını sınıflandırabilecektir.
  • Yöresel Türk Mutfakları menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve profesyonel davranış becerilerini gösterebilecektir
  • Yöresel Türk Mutfakları menülerinin kalitesini değerlendirebilecektir.
  • Yöresel reçeteleri ve teknikleri uygulayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfakların genel yapısı ve birbirinden farkları, yöresel olarak Türk mutfağında kullanılan değişik malzemeler, pişirme teknikleri, yöresel anlamda tarihi ve kültürel öğelerin bölgelerdeki mutfak kültürünü nasıl etkilediği konularını içerir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse giriş
2 Karadeniz Bölgesi Mutfağı I Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
3 Karadeniz Bölgesi Mutfağı II Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
4 Marmara Bölgesi Mutfağı Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
5 Osmanlı Mutfağı Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
6 Ege Bölgesi Mutfağı I Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
7 Ege Bölgesi Mutfağı II Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
8 Akdeniz Bölgesi Mutfağı I Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
9 Akdeniz Bölgesi Mutfağı II Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
10 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfağı I Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
11 Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfağı II Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
12 Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı I Vize Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
13 Doğu Anadolu Bölgesi Mutfağı II Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
14 İç Anadolu Bölgesi Mutfağı Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019.
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı
  • Dağdeviren Musa, “The Turkish Cookbook”, Phaidon Press, 2019. ISBN13: 978-0714878157
Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
30
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
13
13
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.