Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 427 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Osmanlı ve Türk Tatlıları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 427
Güz/Bahar
2
2
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı Osmanlı ve Türk mutfağının geçmişten gelen teknik ve tariflerinin uygulanarak öğretilmesidir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Türk ve Osmanlı tatlılarını ayırt edebilecektir
  • • Türk ve Osmanlı tatlılarının üretiminde kullanılan döneme özgü mutfak teknikleri, ekipman ve malzemeleri tanımlayabilecektir
  • Türk ve Osmanlı tatlılarının üretiminde kullanılan döneme özgü mutfak teknikleri, ekipman ve malzemeleri tanımlayabilecektir
  • Türk ve Osmanlı mutfağında kullanılan reçeteleri uygulayabilecektir
  • Geleneksel Türk ve Osmanlı tatlılarını yenilikçi bir yaklaşımla yeniden tasarlayabilecektir
Ders Tanımı Bu ders Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme, yöntem, teknik, ekipman ve sunumu kapsamaktadır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme ve ekipmanlar / Helva Kültürü Türk ve Osmanlı tatlılarında kullanılan malzeme ve ekipmanlar / Helva Kültürü Marianna Yerasimos,”500 Yıllık Osmanlı Mutfağı”(Boyut yayınları)248-251
3 Türk ve Osmanlı tatlılarında meyveli tatlıların tarihi Marianna Yerasimos,” 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları)253-267
4 Osmanlı Mutfağındaki Tahıllı tatlılar Marianna Yerasimos, “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları) 269-277
5 Türk ve Osmanlı Mutfağı tarihindeki Hamur tatlıları Marianna Yerasimos, “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı” (Boyut Yayınları) 279-284
6 Türk ve Osmanlı Mutfağı Tarihindeki Hamur tatlıları T.Şavkay, “Tatlı Kitap”, Hamur işi tatlılar,(Şekerbank Yayınları,2008),122-151
7 Sütlü tatlılar T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,(Şekerbank Yayınları, 2008),78-109
8 Sütlü Tatlılar Marianna Yerasimos,”500 Yıllık Osmanlı Mutfağı”(Boyut Yayınları),269-277
9 Ara sınav
10 Dondurmalar T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,Sütlü Tatlılar,(Şekerbank Yayınları,2008)110-121
11 Kurabiyeler T.Şavkay,”Tatlı Kitap”, Kurabiyeler,kekler,çörekler,(Şekerbank Yayınları,2008)196-225
12 Kurabiyeler, Kekler T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,Kurabiyeler,Kekler,Çörekler,(Şekerbank yayınları 2008),196-225
13 Reçel ve Marmelatlar T.Şavkay,”Tatlı Kitap”, Reçeller ve Marmelatlar,(Şekerbank Yayınları 2008),247-288
14 Pastalar T.Şavkay,”Tatlı Kitap”,Kurabiyeler, Kekler,Çörekler,(Şekerbank Yayınları 2008),196-225
15 Dönemin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Şavkay, T. “Tatlı Kitap”, Şekerbank Yayınları, 2008, ISBN : 9789759786540

Marianna Yerasimos “500 Yıllık Osmanlı Mutfağı”, Boyut Yayınları ISBN :9789752301115

Önerilen Okumalar/Materyaller

PRISCILLA MARY IŞIN “Gülbeşeker, Türk tatlıları tarihi”, Yapı Kredi Yayınları ISBN : 9789750814990

İrvin Cemil Shick , “Osmanlı Hanımları Mutfakta”, ISBN:9786056424816

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
10
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
1
15
15
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
12
12
Final Sınavı
1
15
15
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.