Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 408 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İçecek Kültürü
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 408
Bahar
3
0
3
4

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli Karma
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Gezi / İnceleme
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere içecek kültürü ve tarihinin yanı sıra içecek türlerinni tanımı, üretimi, sunumu, ve içecek yönetimi ile ilgili konuları açıklamaktır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Farklı uygarlıklardaki içecek kültürlerini tanımlayabilecekler,
  • İçecek türlerinin çeşitliliğini sınıflandırabilecekler
  • İçecek türlerine göre üretim metotlarını ayırt edebilecekler;
  • İçecek yönetimi konusundaki yönetimsel, yasal ve etik kuralları tartışabilecekler,
  • Konaklama endüstrisindeki içecek tüketiminde tüketici eğilimlerini açıklayabilecekler,
  • İçecek üretim ve sunumundaki hijyen ve sanitasyon kurallarını tanımlayabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, içecek tarihi, tüketimi ve kültürü, içeceklerin türleri ve türlerine göre üretim metotlarını, bar yönetimi, maliyet kontrolü, karlılık, yasal ve düzenleyicilerin incelenmesi konularını kapsamaktadır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin İçeriği ve Değerledirme Ölçütlerini Tanıma Içecek Kültürü Tarihine Giriş R. Phillips (2014) "Alcohol: A History", The University of North Carolina Press, Introduction p 11-16
2 İçecek Tarihi R. Phillips (2014) "Alcohol: A History", The University of North Carolina Press, Introduction p 11-16
3 Farklı Kültürlerde Alkolsüz İçecekler P.M. Işın, (2018) Yemeğin Kültürel Tarihi, YKY Publisher, p. 53-70.
4 Türk İçecek Kültürü D. Gürsoy (2006) "Turkish Cuisine in Historical Perspective, Oğlak Yayınları, p. 76-99
5 ARA SINAV - 1
6 Alkollü içecekler-1 Garrett Oliver, Brewmaster’s Table Harper Collin Publisher, 2005. Chapter 1: Basics of Beer Chapter 2: Brewing Traditions
7 Alkollü içecekler-2 Hugh Johnson, Jancis Robinson, The World Atlas of Wine, 2013, Octopus Publishing Group, Chapter 1: Introduction (8-40)
8 Alkollü içecekler-3 Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications, Whiskey 219-240
9 Alkollü içecekler-4 Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications, Other Distilled Beverages 250-274
10 ARA SINAV-2
11 Bar Yönetimi, İşletmeciliği Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 15 Managing Your Bar Business, p 633-667
12 Ekipman, Sanitasyon ve Personel Yönetimi Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 9 Saniation and Bar Set Up, Chapter 12 Employee Management p 361-401, 483-537
13 Satınalma, Temel Maliyet Kontrolleri Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 13 Purchasing, Receiving, Storage and Inventory, p 537-579
14 Yasal çerçeve Katsigris C. & Thmoas C. "The Bar and The Beverage Book" (2007, Wiley) Chapter 16 Regulations, p 667-695
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı
  • Katsigris C., Thmoas C., “The Bar and The Beverage Book", 4th edn, Wiley, 2007, ISBN-13: 978-0-471-64799-7

  • R. Phillips, "Alcohol: A History", The University of  North Carolina Press, Introduction, 2014, ISBN-978-1-4696-1761-9

  • D. Gürsoy,  "Turkish Cuisine in Historical Perspective, Oğlak Yayınları, 2006, ISBN 9753295642

  • Garrett Oliver, Brewmaster’s Table Harper Collin Publisher, 2005 ISBN 9780060005719

  • P.M. Işın, (2018) Yemeğin Kültürel Tarihi, YKY Publisher, ISBN 978-975-08-4156-9

  • Hugh Johnson, Jancis Robinson, The World Atlas of Wine, 2013, Octopus Publishing Group ISBN  978-1845336899

  • Wines and Spirits, Wines and Spirits Education Trust Publications,

Önerilen Okumalar/Materyaller
  • Gately, Iain, “Drink: A Cultural History of Alcohol”, Penguin Books, ISBN 978-1-592-40-303-5

  • John Piggott , “Alcoholic Beverages,, Sensory Evaluation and Consumer Research”, Woodhead Publishing Limited, ISBN 978-0-85709-051-5

  • Mack P. Holt,  “A Social and Cultural History”, Berg Publishers, ISBN 978-1-84520-165-4

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
2
50
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
0
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
1
3
3
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
25
25
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
2
10
20
Final Sınavı
1
10
10
    Toplam
120

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.