Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 426 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Amerika Mutfakları
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 426
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli Yüz Yüze
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin Kuzey ve Güney Amerikan Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlamasını desteklemek ve yemeklerin sunumuna ilişkin detayları göstermektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Amerikan Mutfağına ait malzemeleri tanımlayabilecektir.
  • Amerikan mutfağına özgü pişirme tekniklerini uygulayabilecektir.
  • Kuzey ve Güney Amerika mutfakları arasındaki farklılıkları tartışabilecektir.
  • Belli reçetelere bağlı kalarak bireysel tabaklar yaratabilecektir.
  • Amerika’nın coğrafi yapısına uygun mutfak kültürlerini sınıflandırabilecektir.
Ders Tanımı Bu ders, Amerikan mutfağına giriş dersi olup, bu derste öğrencilere Amerika yerel mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerileri öğretilir. Öğrencilerin Amerika mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu reçeteler hazırlaması ve yemek sunumunu öğrenmesi amaçlanır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş
2 Kuzey Amerika Mutfakları I - Yeni İngiltere ve Orta Atlantik Eyaletleri Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of New England, p. 1-42; The Cuisine of the Mid-Atlantic States, p. 43-90, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
3 Kuzey Amerika Mutfakları II - Güney Eyaletleri, Florida, Kajun ve Kreole Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the South, p. 91-136; Floribbean Cuisine, p. 137-180; Cajun and Creole Cuisine, p. 181-230, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
4 Kuzey Amerika Mutfakları III – Orta Eyaletler Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of the Central Plains, p. 231-282, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
5 Kuzey Amerika Mutfakları IV- Kaliforniya ve Hawaii Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, The Cuisine of California, p. 385-432; The Cuisine of Hawai, p. 475-530, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007.
6 Uygulama: Kuzey Amerika Mutfakları V - Meksika Michael F. Nenes, “International Cuisine”, Mexico, p. 1-48, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009.
7 Ara Sınav I
8 Ramazan Bayramı Tatili
9 Orta Amerika Mutfakları I - El Salvador, Guatemala, Nikaragua McDonald, Michael R. “Food Culture around the World: Food Culture in Central America”, 1st edn. London: Bloomsbury Publishing, 2009.
10 Orta Amerika Mutfakları II - Panama, Kosta Rika, Honduras McDonald, Michael R. “Food Culture around the World: Food Culture in Central America”, 1st edn. London: Bloomsbury Publishing, 2009.
11 Güney Amerika Mutfakları I - Ekvador, Kolombiya, Venezuela Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, International Cuisine”, Chapter 14: South American Cuisine, p. 353-378, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
12 Güney Amerika Mutfakları II - Peru, Bolivya, Paraguay, Şili Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, International Cuisine”, Chapter 14: South American Cuisine, p. 353-378, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
13 Güney Amerika Mutfakları III - Arjantin ve Uruguay / Ara Sınav II Michael F. Nenes, “International Cuisine”, South America, p. 49-105, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, International Cuisine”, Chapter 14: South American Cuisine, p. 353-378, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
14 Karayip Mutfakları - Jamaika, Küba ve Porto Riko Michael F. Nenes, “International Cuisine”, The Caribbean, p. 106-147, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. / Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, Chapter 12: Caribbean Cuisine, p. 301-324, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009.
15 Dönemin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Ders notları, slaytlar ve reçeteler

Michael F. Nenes, “American Regional Cuisine”, 2nd edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2007. ISBN: 978-0-471-68294-3

Michael F. Nenes, “International Cuisine”, 1st edn., Hoboken: John Wiley & Sons, Inc., 2009. ISBN: 978-0-470-05240-2

Jeremy MacVeigh, “International Cuisine”, 1st edn., New York: Delmar, Cengage Learning, 2009. ISBN: 978-1-418-04965-2

McDonald, Michael R. “Food Culture around the World: Food Culture in Central America”, 1st edn. London: Bloomsbury Publishing, 2009. ISBN: 978-0-313-34767-2

Önerilen Okumalar/Materyaller

David Gelb, Brian McGinn (Creators), & Daniel Milder, Tamara Rosenfeld, Suzy Beck, Mariano Carranza (Directors), “Street Food: USA”, Netflix, 2022. https://www.netflix.com/tr/title/81249665

David Gelb, Brian McGinn (Creators), & Daniel Milder, Tamara Rosenfeld (Directors), “Street Food: Latin America”, Netflix, 2020. https://www.netflix.com/tr/title/81249660

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
40
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
2
30
Final Sınavı
1
30
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
3
70
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
30
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
3
42
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
2
14
28
Final Sınavı
1
16
16
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.