Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 322 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Pastacılık - 2
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 322
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
  CLM 321 İzlemiş olmak (Derse kayıt olup NA veya W notu dışında bir nota sahip olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri Grup çalışması
Jüri
Deney / Laboratuvar / Atölye uygulama
Anlatım / Sunum
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencileri pastacılık alanında teorik ve pratik deneyimle desteklemek ve doğru malzeme seçimi, doğru karıştırma tekniği ve hamur işi teknikleri konusunda mevcut pastacılık bilgilerini ilerletmektir. Milföy, “pastillage” dekor yapımı, entremet, izomalt şeker ile dekor yapımı, pasta montaj yöntemleri, petit four gibi pastacılık uygulamaları ile öğrencilerin pastacılığa bakışını geliştirmektir.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Pastacılık uygulamalarında teorik ve pratik deneyim kazanarak pastacılığın temel konularını tartışabilecektir.
  • Uygun malzeme kullanma becerisini geliştirebilecektir.
  • Doğru fırınlama ve karıştırma tekniklerini pratiğe dökebilecektir.
  • Dekorasyon, pasta süsleme ve sunum becerilerini geliştirerek, ileri düzey tatlı sunumları hazırlayabilecektir.
  • Çikolata ve pasta keki türlerini analiz edebilecektir.
Ders Tanımı Bu ders pastacılık alanında temel malzemelerin seçimini, doğru karıştırma ve pişirme yöntemlerini ve farklı hamur işi tekniklerini öğreterek sunum dahil olmak üzere ileri dekor ve montaj yöntemleri, özenli ve yaratıcı dekorasyon konularında sağlam bir teorik ve pratik temel sağlamaktadır.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Derse Giriş ve Dersin Tanıtımı Ders izlencesi
2 Mutfak Ekipmanları, Un Çeşitleri, Karıştırma Yöntemleri, Mayalama Yöntemleri, Muffin Çeşitleri, Hamur İşleri Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 5th edition, 2013. P42,56,112,142,218
3 Kremalar, Mereng Çeşitleri, Çikolatalı Kremalar Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 5th edition, 2013. P264,265,275
4 Kremalar, Şuruplar, Soslar Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 5th edition, 2013. P264, 260, 277,236
5 Dökme Hamurlar Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 5th edition, 2013. P236
6 “Les petits Fours” Çeşitleri Wakerhauser Cherly “Modern French Pastry” Pg 163-189
7 Ara Sınav
8 Pate A Choux Hamuru: Ekler, Profiterol Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 5th edition, 2013. P335
9 Entremet Yapımı ve Çeşitleri Wakerhauser Cherly “Modern French Pastry” Pg 101-157
10 Entremet” Yapımı ve Çeşitleri Wakerhauser Cherly “Modern French Pastry” Pg 101-157
11 Artizan Ekmekçilik Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 5th edition, 2013. P42,56,112,142,218
12 Ödev ve Uygulaması Chocolate, ERIC LANLARD ISBN-13: 9781845337889
13 Ödev ve Uygulaması Sweet Gold, BERND SIEFERT ISBN-13: 9783875151015
14 Yeni Yıl Menüsü
15 Dersin Gözden Geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Gisslen W.,’’Professional Baking’’, 6th edition, 2013. ISBN 978-1-118-08374-1

Önerilen Okumalar/Materyaller

Wakerhauser Cherly “Modern French Pastry” Pg 101-157, Deschamps B, Deschaintre J. Le Livre du Patissier Cp 17 Pg 216 , Campbell James “Japanese Patisserie” Pg 28-55

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
1
30
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
1
5
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
2
25
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
4
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
1
14
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
0
Portfolyo
0
Ödev
2
19
38
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
0
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
2
14
28
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
164

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.