UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
EGE’NİN LEZZETİNE BİLİMSEL BAKIŞ
Ege’nin dillere destan lezzetleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü uygulama mutfağında kayıt altına alınıyor. Yüzyıllar öncesine giden ve aile büyükleri tarafından genç kuşaklara sözel olarak aktarılan Ege’ye özgü lezzetlerin yapımı, malzemeleri bilimsel tarifler altında toplanıyor.
Urla Bademler Köyü’nden İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’ne konuk olan Gülsüm Kara, Nazan Çelebi, Elif Oral, yöreye özgü kabak çiçeği dolması, gürü patlıcan yemeği, godolak adı verilen yemekleri yaptı. İEÜ İletişim Fakültesi tarafından kameraya alınan yemeklerin yapım süreci daha sonra bilimsel tarife dönüştürülecek.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Betül Öztürk, özellikle 70 yaş üstü kişilerle görüşmeler yaptıklarını, yerel lezzetleri kayıt altına aldıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Ege’ye özgü lezzetlerin kaybolmasını istemiyoruz. Konuklarımız, kendi yörelerine yönelik yemekleri burada yapıyorlar. Yemekleri yaparken bir tutam un, bir avuç şeker gibi yaklaşımlar var. Kayda alınırken ölçekler kullanıyoruz. Kaybolmak üzere olan önemli bir mirası gelecek nesillere bilimsel yöntemlerle aktarma hedefindeyiz. İzmir, Dünya Gurme Şehirler Ağı’na üye olan Türkiye’deki ilk ve tek kent. Dünyaya lezzetlerimizi uluslararası standartlarda tanıtma gayretindeyiz” dedi.
‘Godolak’ı bilir misiniz?’
Konuklardan Nazan Çelebi de, Bademler Köyü’ne özgü çok sayıda yemek bulunduğunu, bu yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasından mutlu olduklarını kaydetti. Godolak’ı tanıtan Çelebi, şunları söyledi:
“Analarımızın ömrü tütün tarlalarında geçmiş. Çocuklarını oyalamak için hamuru küçük küçük yoğurur içine yumurtayı koyar öyle pişirirlermiş. Kendilerinin işi de çok ya… Tütün kırmaya ya da çapa yapmaya giderlerken çocuğun eline verirlermiş Godolak’ı. Çocuk, hem ekmek yiyor hem de protein alıyor. Bir de oyun oluyor. Bu tür tariflerin kayıt altına alınması bizleri sevindiriyor.”
HABER |TÜM HABERLER
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir tören düzenlendi.
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak