UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu yemekler ‘lezzet’ kattı. İEÜ Eğitmen Şefi Aypar Satı’nın yönlendirmesiyle başlangıç olarak peynirli ve sebzeli tart; ana yemekte karakılçık buğdayı, risotto ve yoğurt köpüğü eşliğinde kuzu küşleme; tatlı olarak da Antep fıstığı kremalı brownie cheesecake hazırlayan gençler, katılımcılardan tam not aldı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen programda; farklı pişirme teknikleri, tarifler ve alternatif sunum türlerini de anlatan, soruları yanıtlayan öğrenciler, lezzet tutkunlarına keyif dolu anlar yaşattı.
29 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenen İzmir GURMEFEST, farklı yaş gruplarından çok sayıda kişiyi bir araya getirdi. Festival kapsamında 40 farklı gastronomi etkinliği, workshop, atölye çalışmaları, tadım etkinlikleri ve konserler gerçekleştirildi. Renkli görüntülere sahne olan festivalde, sunum eşliğinde tadım etkinliği gerçekleştiren üçüncü sınıf öğrencileri Cemre Delibaş, Anahita Arianejad, Ali Bayri, Eray Demir, Zeynep Özçaka ve Elif Miray Demir, ilk kez böyle bir programda yer almanın heyecan ve deneyimini yaşadı.
İLGİDEN MEMNUN KALDIK
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitmen Şefi Öğretim Görevlisi Aypar Satı, öğrencilerin oldukça başarılı bir workshop ve tadım etkinliği gerçekleştirdiğini belirterek, “Öğrencilerimiz; bir başlangıç, bir ana yemek ve bir de tatlı olmak üzere üç farklı lezzet hazırladı. Lezzetlere ilişkin pişirme tekniklerini, kullanılan malzemelerin özelliklerini, yemeklerin nasıl yapıldığını detaylıca anlattı. Etkinlik sonunda katılımcılar, hazırladığımız lezzetleri deneyimleme şansı da buldu. Öğrencilerimiz, ayrıca neden gastronomi okuduklarını, neden üniversitemizi ve bölümümüzü tercih ettiklerini, üniversitemizin burs olanaklarını ve eğitim imkanlarını da anlattı. İlgiden çok memnun kaldık” dedi.
FARKINDALIĞI ARTIRMAYI HEDEFLEDİK
Satı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ege mutfağına ait yerel ürün ve yemeklerin, dünyaca ünlü hazırlama ve pişirme teknikleriyle yaratıcı ve yenilikçi bir biçimde yorumlanarak sunulmasını amaçladık. Örneğin; ana yemekte yer alan dünyaca ünlü pirinç pişirme tekniği olan risottoyu, yerel mutfağımızda yer alan ve atalık tohumlarımızdan elde edilen karakılçık buğdayı ile Bergama tulum peyniri kullanarak hazırladık. Kuzu bonfileyi, sous vide tekniğiyle pişirdik. Taze otlarımız ve yerel tereyağımız ile lezzetlendirerek servis ettik. Yoğurt köpüğünün hazırlanmasında yine Tire yoğurdunu kullandık. Hazırlanan reçetelerin, evde de kolayca yapılabilir olmasına özen gösterdik. İzleyicilerin yerel ürün ve mutfağımıza yönelik farkındalığını artırmayı istedik. Buna da katkı sağladığımızı söyleyebiliriz."
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin kaleme aldığı
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir tören düzenlendi.
Travel Turkey’de ‘İzmir Ekonomi’ Rüzgarı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’nin en büyük turizm fuarlarından biri olan ve 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde 17’nci kez kapılarını açan Travel Turkey
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak