Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 434 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
İleri Pastacılık - 2
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 434
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
  CLM 420 İzlemiş olmak (Derse kayıt olup NA veya W notu dışında bir nota sahip olmak)
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Servis Dersi
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin ileri pastacılık becerilerinin geliştirilmesidir
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Becerilerini geliştirebilir
  • Yaratıcılık konusunda ilerleme sağlayabilir
  • Sanat ve gastronomi arasındaki ilişkiyi anlayabilir
  • Pastacılıkta kullanılan malzemeleri tanımlayabilir
  • ileri derece tatlı tabaklamayı tartışabilir
Ders Tanımı Dersin amaci pastacılıktaki güncel akımların uygulanması ve klasik pastaların çeşitli şekillerde sunulması, ileri pastacılık tekniklerinin deneyimlenmesi, yaratıcı artisan pastaların uygulanarak tam mamül haline getirilmesidir. Pastaların tabaklanmış olarak sunulmasını da içeren bu derste, örneğin Napoleon gibi klasik bir pastanın gerek öğrencilerin yaratıcılığını kullanmalarını sağlayarak gerekse örneklemeler üzerinden farklılaştırılması, katma değer katılmış ürünler haline getirilmesi sağlanacaktır.\\nPistole kaplama, çikolata dekorlama gibi teknikler ile farklı ürün sunumlari geliştirilir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 İleri pastacılık profesyonelleri için kariyer olanakları Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 1-4
2 Malzemeler Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 4-8
3 Tabaklamanın incelikleri Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 8-20
4 A la carte tatlılarda tat eşleştimesi rehberi Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 20-26
5 Cherry soslu muz ve maltlı sütlü çikolatalı mousse Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 37
6 Citrus Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 41
7 Çilek ve badem sütlü tatlı, frenk üzümü ve üzüm suyu şerbeti Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 53
8 Vanilya ve çarkıfelek meyvesi tatlısı, karışık taneli meyve püresi Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 57
9 Ara Sınav
10 Yaz meyveleri püreli çikolata kulesi Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 63
11 Frambuaz jöleli ılık badem tatlısı ve mascarpone mousse, vanilya köpüğü, badem şekerlemesi ile servis edilen frambuaz sorbe Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 67
12 Elmalı sorbe ve karamelize elmalı Japon usulü cheesecake Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 73
13 Fraîcheur de Cavaillon Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 73
14 Çikolatalı muzlu karamel crunch Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley, page 73
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

Tish boyle “Plating for gold : a decade of desserts from the world and national pastry team championships” 2012, Wiley

Önerilen Okumalar/Materyaller

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
40
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
5
60
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
40
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
2
4
8
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
20
20
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
12
12
Final Sınavı
1
18
18
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.