Bizi takip edin
|
EN

UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

CLM 460 | Ders Tanıtım Bilgileri

Dersin Adı
Geleneksel Avrupa Mutfağı
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 460
Güz/Bahar
2
2
3
5

Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Servis Dersi
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri -
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Geleneksel Avrupa Mutfaklarına ait menülerin beslenme ilkelerine uygun şekilde hazırlanması ve sunumuna ilişkin bilgilerin edinilmesi. Geleneksel Avrupa Mutfak kültürüne etki eden faktörleri değerlendirebilmesi amaçlanmıştır.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • İklim, coğrafya, kültürel ve tarihsel faktörlerin yemeklere olan etkisini tartışabilecektir.
  • Geleneksel Avrupa mutfaklarında hazırlanan menü tiplerini ve tarzlarını tanımlayabilecektir.
  • Geleneksel Avrupa Mutfağı reçetelerini ve tekniklerini uygulayabilecektir.
  • Geleneksel Avrupa Mutfakları çerçevesindeki değişik menülerin hazırlanmasında kullanılan ekipman, malzeme ve yöntemleri sınıflandırabilecektir.
  • Geleneksel Avrupa Mutfakları menülerini hazırlarken güvenli, sağlıklı ve hijyen kurallarına uygun üretim için gerekli profesyonel davranış becerilerini geliştirebilecektir.
Ders Tanımı Bu derste Avrupa mutfaklarının genel yapısı, bu mutfaklarda kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri gösterilecektir. Aynı zamanda Avrupa mutfaklarında kullanılan farkıl reçeteler, sunumlar ve teknikler de ele alınacaktır. Avrupa bölgesinde yer alan ülkelerin tarihi ve kültürel öğelerinin mutfak kültürüne nasıl yansıdığı öğrencilere öğretilecektir.

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Geleneksel Avrupa Mutfaklarının Tarihi I European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
3 Geleneksel Avrupa Mutfaklarının Tarihi II European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
4 Kuzey Fransa Mutfağı: Paris, Nantes, Bordeaux, Alsace, Normandiya European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "France." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 640-659. P Ripailles: Traditional French Cuisine, Stephane Reynaud sy: 20-90
5 Güney Fransa Mutfağı: Provensal Bölge, Marsilya, Cote d'Azur European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "France." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 640-659. P Ripailles: Traditional French Cuisine, Stephane Reynaud sy: 20-90
6 Kuzey İtalya Mutfağı: Lombardia, Veneto,Emilia-Romagna, Trentino European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "Italy." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 691-710. Print. The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 1-100
7 Güney İtalya Mutfağı: Toskana, Calabria, Puglia European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Nenes, Michael F. "Italy." International Cuisine, The International Culinary Schools at the Art Institutes . 1st ed. Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc, 2009. 691-710. Print. The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 1-100
8 Arasınav
9 İspanya Mutfağı: Katalonya Bölgesi European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200
10 İspanya Mutfağı: Bask Bölgesi European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200
11 Kuzey Avrupa Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Swedish Food and Cooking, Anna Mosesson, sy: 35-75 Danish Fodd Recipes, Lev Well. sy. 50-100
12 Nordik Mutfak: İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Swedish Food and Cooking, Anna Mosesson, sy: 35-75 Danish Fodd Recipes, Lev Well. sy. 50-100
13 Grek Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 300-400
14 Doğu Avrupa Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320 Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain sy.1-256
15 Balkan Mutfağı European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited sy: 1-320
16 Final Sınavı

 

Ders Kitabı

European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited, 2005. ISBN 1740225279, 9781740225274

The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen, sy: 100-200; ISBN-10 : 1948703343 / ISBN-13 : 978-1948703345

The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins; ISBN-10 : 194870342

Russian Polish & German Cooking, Lesley Chamberlain; ISBN-10 : 0134441907 / ISBN-13 : 978-0134441900

European Cuisine: The Best in European Food, R & R Publishing, R&R Publications Pty, Limited, 2005. ISBN 1740225279 /9781740225274

The Complete Mediterranean Cookbook, America's Test Kitchen; ISBN-13 : 978-1940352640/  ISBN-10 : 1940352649

Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine, Kathryn Hawkins ASIN : B00DFMA262

Önerilen Okumalar/Materyaller

The Professional Chef - 9th Edition - WILEY

Food History – Reay Tannahill – Three Rivery Press

New Larousse Gastronomique - Hamlyn

The Oxford Companion to Food - Alan Davidson -OUP Oxford; 2 edition

European Gastronomy into the 21st Century

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
1
10
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
10
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
15
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
20
Final Sınavı
1
35
Toplam

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
5
65
Yarıyıl Sonu Çalışmalarının Başarı Notuna Katkısı
1
35
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
32
Sınıf Dışı Ders Çalışması
14
2
28
Arazi Çalışması
0
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
1
8
8
Portfolyo
0
Ödev
0
Sunum / Jüri Önünde Sunum
0
Proje
1
15
15
Seminer/Çalıştay
0
Sözlü Sınav
0
Ara Sınavlar
1
15
15
Final Sınavı
1
20
20
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest

 


 SOSYAL MEDYA

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.