
UYGULAMALI YÖNETİM BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Kişisel Hijyen ve Mutfak Güvenliği Kuralları
GASTRONOMİ ve MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
2020/2021 AKADEMİK YILI
KİŞİSEL HİJYEN ve MUTFAK GÜVENLİĞİ KURALLARI
MUTFAK ÜNİFORMAMIZ:
Uygulamalı derslerde öğrenciler üniformalarını tam olarak giymekle yükümlüdür. Üniformalarımız aşağıda belirtilen parçalardan oluşur.
- Şef ceketi
- Düz beyaz t-shirt (Şef ceketi içine giyilecek)
- Pantolon (Siyah)
- Önlük (Beyaz)
- Siyah ayakkabı veya siyah kapalı mutfak terliği
- Çorap (sıcak-soğuk mutfaklarda siyah ya da pasta sınıfında beyaz)
- Şef şapkası (Siyah kep)
- Torşon (en az 3 adet)
KILIK-KIYAFET KURALLARI:
- Aşçı ceketi, pantolon, önlük ve torşon her ders temiz ve ütülü olmalıdır.
- Ayakkabılar ve terlikler temiz ve cilalı olmalıdır.
- Uzun saçlar arkadan bağlı ve şef şapkası içerisinde saklı olmalı, dışarıya taşıp sarkmamalıdır.
- Derse çorapsız gelinmemeli, kadın çorabı (naylon çorap) veya renkli desenli çoraplar kesinlikle giyilmemelidir. Sentetik olmayan, pamuklu, yünlü, kalın ve BEYAZ ya da SİYAH çorap kullanılmalıdır.
- Öğrenciler derslere temiz ve ütülü şef üniformalarıyla gelmelidir. Hijyenik olmayan üniforma ile gelen öğrenciler derse alınmamaktadır.
- Öğrenciler eğitim süresince üniforma üzerine herhangi bir aksesuar (küpe, piercing, bilezik, yüzük gibi) kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Hijyen kuralları gereği yüzde ve elde makyaj (göz kalemi, far, rimel, allık, fondöten, ruj, oje, tırnak parlatıcısı, parfüm, tıraş losyonu vb.) kesinlikle olmamalıdır.
- Tüm öğrencilerin tırnakları kısa ve temiz olmalıdır.
- Erkek öğrenciler her derse gelmeden günlük sakal-bıyık tıraşlarını olmalı, favoriler kısa ve düzgün olmalıdır. Öğrencilerin sakal ve bıyık bırakması kesinlikle yasaktır. Sağlık açısından sakal-bıyık traşı olamayan öğrenciler, sebebini belirten tam teşekkülü hastanelerden aldıkları raporu bölüm başkanlığına ibraz etmek zorundadır. Bölüm Başkanlığı’nın onay vermesi durumunda mutfak derslerine “balaklava” maskesi ya da benzeri yemek üretim maskesi ile derslere girmesi zorunludur.
- Üniforma ile sigara içilmesi yasaktır.
HERHANGİ BiR MADDEYE UYGUN DAVRANMAYAN ÖĞRENCİLER DERSLERE ALINMAYACAKTIR.
ÜNİFORMALARIMIZ BÖLÜM KIYAFET ODASINDA GİYİLMELİDİR.
DIŞARIDAN ÜNİFORMA İLE GELEN ÖĞRENCİLER HİJYENİK NEDENLERDEN DOLAYI DERSE ALINMAYACAKTIR.
GEÇERLİ BİR NEDEN OLMAKSIZIN 3 DERSTEN FAZLA DEVAMSIZLIK YAPAN ÖĞRENCİLER SÖZ KONUSU DERSTEN ’NA’ (DEVAMSIZ) HARF NOTU ALACAKTIR.
GENEL KURALLAR:
- Öğrenciler ders başlangıç saatinde sınıfta bulunmakla yükümlüdür.
- Mutfaklardan herhangi bir şekilde ekipman, bitmiş ürün ya da malzeme çıkarmak yasaktır.
- Derslerde üretilen yiyeceklerin tüketmeleri için başkalarına verilmesi yasaktır.
- Tüm derslerde cep telefonları kesinlikle kapalı olmalıdır.
- Derslerde dizüstü bilgisayarların kullanılması yasaktır.
- Mutfakta tezgâha yaslanmak, koşmak, münakaşa etmek, eğitmenle tartışmak mutfaktaki çalışma adabını ve iş güvenliğini olumsuz etkiler. Her öğrenci bu konudaki uyarı ve taleplere kesinlikle uymalıdır.
- Öğrenciler eğitmenlerin uyarı ve taleplerine kati suretle uymakla yükümlüdür.
- Mutfakta bulunan ve kullanımını bilmediğiniz herhangi bir araç-gereç veya ekipman mutlaka eğitmene danışarak veya eğitmen gözetmenliğinde kullanılmalıdır. Bozuk ekipmanların tamir edilmeye çalışılmaması ve derhal eğitmene rapor edilmesi gerekmektedir.
- Ders sırasında temiz, düzenli ve güvenli çalışılması önemlidir.
- Her teneffüs bitiminde eller mutlaka yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
- EI ve kollarda bulunan yaralar çapraz bulaşma olasılığını önlemek için yara bandı ile kapatılmalıdır.
- Üniversite tarafından öğrencilerin kullanımına tahsis edilen kilitli dolaplar her yarıyıl sonunda öğrenciler tarafından boşaltılacaktır. Yarıyıl sonunda boşaltılmamış olan dolaplar Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu tarafından boşaltılacak ve içerisinde bulunan eşyaların sorumluluğu alınmayacaktır. Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde dönem içerisinde dolaplar Yüksekokul Müdürlüğü tarafından açılıp kontrol edilecektir.
COVID-19 ÖNLEMİ KURALLARI:
- Bölüm içinde ve uygulamalı dersler sırasında maske ve siperlik takmak zorunludur.
- Uygulamalı dersler sırasında ve bölüm içinde geçirilen zaman diliminde kendi aralarında ve bölüm çalışanları ile zorunlu kalmadıkça sosyal mesafeyi (1,5 metre) koruyarak iletişim kurmak zorunludur.
- Her uygulamalı dersten sonra öğrencilerin kıyafetlerini yıkaması zorunludur. Bu durum şeflerimiz tarafından kontrol edilecektir.
- Soyunma odalarımızda aynı anda en fazla 4 kişi bulunması zorunludur. 4 kişiyi aşan durumlarda öğrencilerimizin soyunma odalarını sıra ile kullanması gerekmektedir.
- Uygulamalı derslerimizden önce gerekli görülmesi durumunda her öğrencinin boydan cilde zarar vermeyecek olan buhar tabancıları ile dezenfeksiyonu gerçekleştirilecektir.
- Uygulamalı derslerimiz süresince öğrencilerimizin ellerini sık sık dezenfekte etmesi zorunludur.
- Her 40 dk da bir uygulamalı derslere verilen arada öğrencilerin mutfakları tamamen boşaltması zorunludur.
- Uygulamalı derslerimiz süresince öğrencilerin kendi aralarında kişisel ekipman ve kıyafetlerini değiştirmeleri yasaktır.
- Soyunma odalarında her öğrencinin kendisine ait bir dolap olacaktır ve kendi dolabından başka bir dolap kullanması yasaktır.
- Uygulamalı derslerimizde her öğrencinin kendisine ait çalışma tezgâhları bulunacaktır ve yıl boyunca öğrenciler kendi tezgahlarını kullanacaktır, öğrencilerin kendi tezgâhları dışında bir tezgah kullanması veya kendi aralarında değiştirmeleri yasaktır.
- Şef kıyafetleri ile toplu taşıma araçlarını kullanmaları kesinlik yasaktır. Yukarıda belirtilen kurallara uymak hem güvenliğim hem de eğitimim için son derece önemlidir. Bu kuralları okuduğumu, anladığımı ve uymadığım takdirde doğacak sorumluluk ve sonuçları üstlendiğimi beyan ederim. Ayrıca üniversite ve bölüm internet sitesinde yayınlanmakta olan "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ni okuduğumu ve bu hükümlere bağlı olduğumu anladığımı beyan ederim.Yukarıda belirtilen kurallar mutfaklardan sorumlu tüm öğretim görevlileri için de geçerli olup, kurallara uymaları zorunludur.
Ders Kodu : |
Ders Adı : |
Sorumlu Öğretim Görevlisi : |
|
Ad — Soyadı : |
Öğrenci Numarası : |
Tarih : |
İmza : |
HABER |TÜM HABERLER

BİR TIK'TA ŞEF KARŞINDA
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının inceliklerini öğrenmek, yemeklere lezzet katacak püf noktalarını yakalamak isteyenler için ‘E-Chef’ uygulamasını başlattı. İEÜ

KARANTİNA SÜRECİNDE SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu, dengeli ve yeterli beslenme için kolayca yapılabilecek yemek tarifleri hazırladı. Tarifler üniversitenin sosyal

RAMAZAN SOFRALARI GÜNCELLENDİ
Ramazan sofralarını süsleyen asırlık Anadolu yemekleri, gastronomik dokunuşlarla günümüze uyarlanıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Mutfak Koordinatörü Şef Tolgahan

KARANTİNA SÜRECİNDE DUYGUSAL YEME
Koronavirüsten korunmak amacıyla evde vakit geçirilen süreçte fazla yiyecek tüketenlere, “duygusal yeme” uyarısı geldi.

ASIRLIK LEZZETLER BURSA DÖNÜŞECEK
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türk ve dünya mutfağının birbirinden özel lezzetleri ile gizemli öykülerini, bilim ışığında gün yüzüne çıkarmak amacıyla "Yemek Masası/Asırlık

MSYB ÖĞRENCİLERİ BTA İZMİR'DE
CLM 202 dersi teknik gezi kapsamında öğrencilerimiz BTA Catering Services Izmir ’i ziyaret ettiler. Bu ziyaret kapsamında öğrencilerimiz Şef Selçuk Bağ ve gıda güvenliği

FİNAL SINAVLARI ÜNLÜ İSİMLERİN YER ALDIĞI JÜRİ İLE GERÇEKLEŞTİ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü CLM 301 ve CLM 401 Profesyonel Beceri Laboratuvarı, CLM 305 Türk Mutfağı, CLM 203 Sanat, Tasarım ve

"1 KURABİYE 1 UMUT"
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, şefleri Melike Konday ile Pastacılık dersi kapsamında yılbaşına özel “1 Kurabiye 1 Umut” projesi kapsamında rengarenk makaronlar

MSYB ÖĞRENCİLERİ SWISSOTEL BÜYÜK EFES İZMİR'DE
CLM 209 dersi teknik gezi kapsamında öğrencilerimiz Swissotel Büyük Efes İzmir’i ziyaret ettiler. Bu ziyaret kapsamında öğrencilerimiz Executive Chef Sedat Buğday ve

MSYB'DE ŞEF FRANCESCO PUCCI İLE "İTALYAN MUTFAK HAFTASI"
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, dünyada her yıl gerçekleştirilen İtalyan Mutfak Haftası kapsamında İtalyan Şef Francesco Pucci’yi ağırladı. Öğrencilerimiz, şefin beraberinde

MSYB'de 8 Kasım Dünya Kokoreç Günü Etkinliği
CLM 305 Türk Mutfağı dersinin bugünkü konuğu Kokoreççi Baki Usta'nın şefi Volkan Çolak oldu. Gezginkereviz ve harbiyiyorum gibi bloggerlarla Peyvend Merttürk'ün hazırlayıp sunduğu

GASTROFEST ETKİNLİĞİMİZDEN
İzmir’in ilk gastronomi festivali olan GastroFest 21 Ekim 2018’de tarihi Alsancak Garı’nda “Göç Mutfağı” teması ile gerçekleşti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gastronomi ve

MUTFAK KONAK: İZMİR LEZZETLERİ FESTİVALİ
Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde 18-19-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Mutfak Konak: İzmir Lezzetleri Festivali’nde ünlü şefler ve alanlarında uzman kişiler tarafından atölye çalışmaları,

MAVİBAHÇE GASTRONOMİ FESTİVALİ
5-7 Ekim 2018 tarihinde İzmir Mavibahçe Alışveriş Merkezi’nde düzenlenen Mavibahçe Gastronomi Festivali usta şefler, akademisyenler ve mutfağa gönül vermiş profesyonellerin keyifli söyleşilerı

MSYB'DE ''LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI'' ETKİNLİĞİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI projesi kapsamında Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nün konuğu olan Bornova Ali Suavi İlköğretim

İEÜ 17. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PASTASI MSYB’DEN
16.Nisan.2018’de geçekleşen üniversitemizin 17. Kuruluş yıldönümü töreni için kutlama pastası bölüm şeflerimiz Selcen Dabağ ve Ece Eryener tarafından hazırlandı. Bu özel günde

EGE LEZZETLERİ İZMİR EKONOMİLİ ŞEFLERDEN
Ege’nin yöresel tatları, 3. Uluslararası Gastronomi Kongresi’nde konukların damaklarını şenlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık kuruluşu İZFAŞ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Dokuz Eylül

KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ AÇILIŞINDA MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERINDEN HELVA SUNUMU
Uluslararası Zeytinyağı Konseyi tarafından ilan edilen “Dünya Zeytin Günü” kapsamında, , İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu himayesinde Dünya Zeytin Günü kutlama programı ve Köstem Zeytinyağı müzesi açılış töreni 18

MUTFAK SANATLARI VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜNDE İTALYAN KÜLTÜR GÜNÜ
İtalyan Konsolosluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü işbirliğiyle gerçekleştirilen İtalyan Mutfak Kültür Günü’ne konuk olan İtalyan Şef Eugenio

10 KASIM ATATÜRK'ÜN EN SEVDİĞİ YEMEKLER MENÜSÜ
Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Uygulama Restoran’ınde haftanın dört günü öğrenciler tarafından akademik ve idari personel için hazırlanan öğlen yemeği servisi 10

FRANSA STAJI VE FRANSIZ EĞİTİM HAFTASI
3. Sınıf öğrencilerinin MOF (Meilleur Ouvrier de France) ünvanına sahip Şef Joseph Viola ile bir hafta sürecek olan Fransız mutfak eğitimleri başladı.Öğrenciler

EGE MUTFAĞINA RUS İLGİSİ
Ruslar, İzmir’e doyamayacak. Rusya’nın devlet televizyon kanalı NTV’de yayınlanan “Poedem, Poedim” (Hadi, Yiyeceğiz) adlı programın sunucusu John Warren ve ekibi, İzmir’i ve

MUTFAKTA FRANSA-TÜRKİYE BULUŞMASI
İzmir Ticaret Odası’nın davetlisi olarak İzmir’de incelemeler yapan 20 kişilik Fransız seyahat acentaları grubu, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nde buluştukları workshop'ta Ege’nin eşsiz lezzetlerini

ŞEFLERİN FRANSA TECRÜBESİ
Ege ve Türk mutfağının inceliklerini öğrenen İzmir Ekonomili genç şefler, Fransa’da da dünya mutfağını detaylarını deneyimliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve

UNUTULAN LEZZETLERE YENİLİKÇİ YAKLAŞIM
Geleneksel lezzetler, odun ateşiyle yeni nesil şefin yorumuyla pişiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Mezunu Girişimci Şef Onur

İZMİR EKONOMİ'DEN ENGİNARLI TATLAR
İzmir Ekonomili genç şefler, enginara yeni tatlar katıyor. Uluslararası Enginar Festivali'nde geleceğin şefleri, enginardan cupcake, kokoreç, limonata, reçel, suşi gibi birbirinden farklı

EKONOMİLİ ŞEFLERDEN ENGİNAR LEZZETİ
Enginar, bir kez daha İzmir Ekonomili genç şeflerin ellerinden uluslararası lezzete büründü. 3. Uluslarası Enginar Festivali’nde genç şefler, enginara gelenekselliğin yanı sıra

EGE’NİN ŞİFA DAĞITAN LEZZETLERİ
Şevketi bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmezi oluyor. Sindirim sistemini güçlendiren, cildi güzelleştiren, karaciğeri temizleyen

MİNİK ŞEFLERİN TATLI KEŞFİ
Çikolata dünyasının lezzetleri minik ellerden çıktı. İzmir Çikolata Festivali’nde çocuklar, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileriyle birbirinden tatlı

MİNİK ELLERDEN LEZİZ KURABİYELER
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, İzmir Türk Koleji (İTK) Anaokulu’na konuk oldu, minik şeflerle birbirinden lezzetli kurabiyeler

MİS GİBİ EKMEKLER GELİYOR!
Fırından yeni çıkan ekmek kokusu evleri saracak. İtalya, Fransa ve İsrail’e özgü ekmekler, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nce

‘BİR KURABİYE BİR UMUT’
Öğrenci şefler, gelenekselleştirdiği yeni yıl kurabiyelerini hasta çocuklar yararına yaptı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencilerinin Hamur İşi

EGE’NİN LEZZETİ TUNUS’TA TANITILACAK
Ege’nin lezzetleri, Tunus’a uluslararası şeflerle buluşmak üzere yola çıkıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Şefleri, Tunus’ta 14 –

EGE’NİN LEZZETİNE BİLİMSEL BAKIŞ
Ege’nin dillere destan lezzetleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü uygulama mutfağında kayıt altına alınıyor. Yüzyıllar öncesine giden ve